Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Obeť Igor, disidenti aj romantika

.martin Papšo .kultúra .kultúra

My prokremeľsky orientovaní diváci to budeme mať v kine teraz veľmi ťažké. Čaká nás tam dráma o ukrajinskej matke, romantika zo skazenej Ameriky a dokument o disidentoch. Vyzerá to na plánované preskupenie jednotiek z kina.

Filmy týždňa: Obeť Igor, disidenti aj romantika Continental film Záber zo slovensko-česko-nemeckého filmu slovenského režiséra Michala Blaška Obeť z roku 2022.

filmov v aktuálnom týždni pribudlo neúrekom a nás môže tešiť, že dva z nich sú slovenské a navyše výborné. O oboch si niečo málo povieme. Ich spoločnou témou je pravda. Žiadalo by sa napísať s veľkým P, ale to by si niekto mohol pomýliť s novinami, ktoré s pravdou často veľa spoločného nemali. Na odľahčenie bude ideálna romantika s dvojicou, ktorá si to po rokoch naozaj zaslúžila. Medzi premiérové filmy, ktoré sa sem nezmestili, patrí hudobný dokument Moonage Daydream a česká dráma Slovo.

film týždňa: Obeť

Irina je slobodná ukrajinská matka žijúca v malom českom meste. Jej beztak náročný život je vystavený ťažkej skúške po tom, čo sa dozvedá, že jej syna Igora zbili a skončil v nemocnici. Podozriví sú Rómovia zo susedstva a ľudí v meste začne tento prípad výrazne mobilizovať. Dostane sa mu pozornosti v televízii a chystá sa dokonca pochod. Igor sa pod tlakom udalostí matke prizná, ako to bolo naozaj. 

Iste si hovoríte, to predsa vieme už dávno, že Igor je obeť, na to nepotrebujeme ísť do kina. Ale s pravdou vo filme aj v skutočnosti to býva všelijako. Divák sa ju v Obeti dozvie pomerne skoro a potom s napätím sleduje, ako sa s ňou vyrovnávajú protagonisti. Pričom rozdelenie na dobrých a zlých nie je vôbec jednoznačné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite