Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Smart totalita

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Dystópia je módny žáner, zrkadlí sa v ňom všeobecná skepsa. Utešujeme sa, že v týchto obrazoch novej totality ide len o literárnu fikciu. Čo však robiť, keď zistíme, že jedna dystópia sa už uskutočňuje a má svoje skutočné obete?

Knižnica .týždňa: Smart totalita Geoffrey Cain: Dokonalý policaj ný Tajná výprava do čínskej dystopie. Vydavateľstvo Ikar, 2022.

situácia

Obyvatelia Ujgurskej autonómnej republiky Sin-ťiang dbajú na jemné vyjadrovanie, a tak pomenovali svoju dystópiu „situáciou”. Hoci prím hrajú technologické vychytávky a psychologický nátlak, situácia ujgurskej menšiny má aj tie najtemnejšie tóny mučenia a násilnej internácie. Od roku 2017 skončilo v koncentračných táboroch takmer dva milióny Ujgurov, Kazachov a príslušníkov ďalších, predovšetkým moslimských menšín. Detenčné centrá slúžia na vymývanie mozgov a indoktrináciu,  mnohé z nich na prosté mučenie

Americký novinár a odborník na technológie Geoofrey Cain pri príprave svojej knihy použil výpovede desiatok ujgurských utečencov, pracovníkov v oblasti technológií, štátnych zamestnancov aj bývalého čínskeho špióna. Centrálne miesto venoval Maysem, mladej Ujgurke, s ktorou sa zoznámil v Ankare.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite