Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Happy end Marie Bartuszovej

.daniel Liška .kultúra .kultúra

Tate Modern s pôsobivým výhľadom na Temžu a kupolu Katedrály sv. Pavla patrí dve desaťročia k dominantám Londýna a medzi najnavštevovanejšie galérie sveta.

Happy end Marie Bartuszovej Daniel Liška Zábery z aktuálnej výstavy Marie Bartuszovej v Tate Modern. Pôvodný zámer vystaviť diela umelkyne spoločne s Auguste Rodinom v roku 2020 zmarila pandémia.

priestory niekdajšej elektrárne, prístavbou rozšírené o impozantné výstavné plochy, dočasne uzavrela covidová pandémia, čo viedlo k dvojročnému odkladu pozoruhodného projektu: prezentácie tvorby štyroch žien, umelkýň, ich revolučného prínosu do rozvoja svetového sochárstva.

Deň po poslednej rozlúčke s kráľovnou Alžbetou II. Tate Modern otvára výstavu, výber z tridsiatich tvorivých rokov Marie Bartuszovej, ku ktorej v niekoľkotýždňových intervaloch a v samostatných výstavných celkoch sprístupnia diela Čiľanky Cecilie Vicuña (1948), Poľky Magdaleny Abakanowicz (1930 – 2017) a stálice britskej výtvarnej scény Barbary Hepworth (1903  –  1975), tentoraz vystavujúcej v Tate St. Ives. 

krása

„Dosiahnuť krásu je namáhavé,“ hlása Sokrates z Platónovho dialógu Hippias Väčší. Sokrata prekvapuje neúčasť niekdajších filozofov v politickom živote, čo Hippias vysvetľuje: filozofovia zrejme boli rozumovo prislabí, aby naraz boli to i ono – mudrcmi aj politikmi.

Nielen antickí Gréci a teoretici umenia si kladú otázku o podstate toho, čo lahodí zraku a je príčinou rôznorodého stupňa občianskej angažovanosti umelca, prípadne húževnato interpretujú filozofické posolstvo konkrétneho diela.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite