Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

ŠtB: Dejiny vyhrážok, sledovania a konšpirácií

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Štátna bezpečnosť odpočúvala obyvateľov Československa, vyhrážala sa im a väznila ich. Niektorí považujú spisy z tohto obdobia za tak nebezpečné, že sa ich pred štyrmi rokmi pokúsili zničiť. Séria ŠTB: PRÍSNE TAJNÉ je svedectvom neľahkých čias.

ŠtB: Dejiny vyhrážok, sledovania a konšpirácií B Production

dokumentárny cyklus sa snaží popísať najdôležitejšie momenty a kauzy spájané so Štátnou bezpečnosťou, známou aj pod skratkou ŠtB. Vznikla po druhej svetovej vojne, votrela sa do ľudských životov natoľko, že sa stala ich bežnou súčasťou, aby na začiatku deväťdesiatych rokov zanikla. Zanechala však po sebe množstvo nejasností, záhad a krívd. Dodnes skrýva v skrini veľa kostlivcov. Autori krátkych filmov sa ich pokúsili vytiahnuť na svetlo a podať svedectvo o časoch, ktoré neskončili tak dávno. 

ŠtB sa vyvíjala ruka v ruke s komunistickým režimom. Ako silnela jeho moc, aj Štátna bezpečnosť naberala na sile. Čoraz viac vstupovala do života ľudí, jej metódy boli čoraz prefíkanejšie a zákernejšie. Jedným z ich najrafinovanejších činov bola Akcia Kameň. Zriadili „predsunutú“ nemeckú hranicu, aby im občania opúšťajúci Československo v domnienke, že už sú v bezpečí, povedali o svojom úteku a aktivitách doma. Falošní Nemci ich ako nedôveryhodných poslali do vlasti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite