Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Building Bridges: Širokorozchodné hudobné mosty

.marian Jaslovský .kultúra

Včera, v nedeľu 18. septembra, festival Konvergencie pokračoval výnimočným koncertom projektu Building Bridges, ktorý inicioval otec festivalu, violončelista Jozef Lupták.

Building Bridges: Širokorozchodné hudobné mosty Marian Jaslovský Čavalenky

„môžete si položiť otázku, čo majú spoločné jazzový kontrabasista, spevák a skladateľ Steinar Raknes a rómsky raper z Holíča Čavalenky, mladá ukrajinská huslistka Julia Roshko alebo multižánroví hudobníci – klarinetista Braňo Dugovič a akordeonista Boris Lenko,“ uvádza hudobník. „To je toľko svetov dokopy, až vzniká neviditeľná pavučina mostov a prepojení, ktorá vytvára nový (hudobný) svet.“ 

Svet Luptáka a jeho priateľov v plnej kráse vykvitol vo veľkej sále Slovenského rozhlasu. Večer začal setom dvoch Nórov - kontrabasistu (a speváka) Steinara Raknesa a saxofonista Tore Brunborga.  Raknes je svojský kontrabasista (a tiež aj spevák) so širokým záberom, pričom jazz je len jedným z vplyvov jeho hudby. Pri svojej masívnej hre využíva kotrabas aj ako perkusívny nástroj a zvuk dolaďuje efektovými šľapkami, „nelezie“ však z toho žiadne bezbrehá elektronika, ale hutný prúd – presne to, čo od rytmiky očakávame.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite