Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Žižka, Ibrahimovič aj pekelná pozvánka

.martin Papšo .kultúra .film

Pri pohľade do našej histórie nenájdeme veľa významných vojvodcov či lídrov (túto tradíciu sme si podržali dodnes). V tomto smere je ponuka v okolitých krajinách širšia a jedno meno od našich západných susedov sa práve ocitlo v kinách.

Filmy týždňa: Žižka, Ibrahimovič aj pekelná pozvánka PRESSFOTO MARK DE BLOK/NORDISK FILM Granit Rushiti v úlohe mladého Zlatana Ibrahimoviča v životopisnom švédsko-dánsko-holandskom filme Volám sa Zlatan z roku 2022.

hneď dva dnešné filmy sú podľa skutočných osobností. Ani jeden sa nezameriava na ich najväčšie úspechy, ale na formujúce udalosti, ktoré im predchádzali. Prvý protagonista je časovo vzdialený, ale blízky miestom pôsobenia, ten druhý presne naopak. Filmy sú to veľmi rozdielne vrátane toho, ako verne sa držia skutočnej predlohy. Tretím filmom v poradí bude lákavá pozvánka na luxusný anglický zámok so zubatým tajomstvom.

film týždňa: Volám sa Zlatan

Len nedávno mal premiéru dokument o Janovi Kollerovi a už sa na filmové ihrisko pýta ďalší skvelý futbalista. Volá sa Zlatan Ibrahimovič (prezývaný Ibra) a stále aktívne hráva na najvyššej úrovni, takže hraný film o ňom sa môže javiť trochu predčasný. Športové želiezka treba kuť za horúca. Ibra je rodený Švéd, ale meno napovedá, že má korene balkánskeho pôvodu. Jeho rodičia emigrovali z bývalej Juhoslávie a spoznali sa až vo Švédsku. Tam sa stihli zobrať, rozviesť a vychovať slávneho futbalistu. 

Filmov o zrode šampiónov je neúrekom. Čo nové sa už dá očakávať od príbehu o veľkohubom Zlatanovi? Vyzerá to na vopred prehratý zápas, ale tvorcovia z toho dokážu prekvapujúco veľmi pekne vykľučkovať. Je to predovšetkým citlivá sociálna dráma s plastickými postavami a prirodzenými dialógmi bez zbytočného pátosu. Súčasnosť vo filme predstavuje obdobie krátko pred prestupom z Ajaxu do Juventusu, ale je to len rámec. Hlavnú náplň tvoria spomienky. Sledujeme detstvo a dospievanie chlapca z rozvedenej rodiny, ktorý má komplikovaný vzťah s otcom. Možno preto je Ibra taký drzý nespratník a pocit nedostatku z mladosti si neskôr kompenzuje drahými vecami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite