Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výročie hanebného Židovského kódexu

.marian Jaslovský .kultúra

Dnes si pripomíname 82. výročie prijatia tzv. Židovského kódexu (9. 9. 1941), jedného z najhanebnejších dokumentov našej histórie. Tento kódex bol v niektorých ohľadoch drastickejší ako nemecké protižidovské zákony a bol jedným z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe. Bol vyvrcholením neustále sa sprísňujúcich protižidovských nariadení, ktoré postupne vstupovali do platnosti od roku 1939.

Výročie hanebného Židovského kódexu

židovský kódex obmedzoval spoločenské, občianske, náboženské aj osobné práva židovského obyvateľstva. Židia strácali právo na nehnuteľný aj hnuteľný majetok, ktorý mal byť prevedený do árijských (teda nežidovských) rúk. Pripravil tiež právnu pôdu na organizovanie deportácií židovských občanov do vyhladzovacích táborov.

Výsledkom opatrení bolo, že ľudia, ktorí boli po generácie súčasťou slovenskej spoločnosti, podieľali sa na jej fungovaní a rozvoji, sa zrazu ocitli na jej okraji, okradnutí, zbavení práv a označení za nepriateľov štátu. Štátom riadené protižidovské výpady dosiahli svoj ďalší vrchol v období SNP, keď prestali platiť všetky predtým vydané výnimky z deportácií židovských obyvateľov do pracovných a koncentračných táborov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite