Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Večne zelená pošta

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Začiatkom 70. rokov sa stal Marián Varga skutočným rockovým hrdinom so všetkým, čo k tomu patrí. Vo veľkom štýle sa etabloval ako pesničkár na platni skupiny Prúdy Zvonky, zvoňte a po vysoko oceňovanom debutovom eponymnom debute s vlastnou kapelou Collegium musicum vystrelil do výšok dvojalbumom Konvergencie.

Večne zelená pošta TIBOR BORSKÝ Na fotografiách sú Marián Varga a Pavol Hammel v roku 1972 počas fotenia k obalu albumu Zelená pošta.

keď začali s Pavlom Hammelom, bývalým kolegom z Prúdov uvažovať o spoločnom pesničkovom albume, málokto tušil, že po takých výbuchoch kreativity a invencie, aké predviedol v predošlých rokoch, príde na svet vybrúsený diamant.

„V tých časoch sa Marián dohodol s Hammelom, že spolu nahrajú album,“ spomína Fedor Frešo v svojej autobiografii Sideman. „Predsa len tie Prúdy v oboch zanechali nejaké stopy a v Collegiu pesničkový repertoár nehrozil. Oslovil nás s Dušanom Hájekom, ale ako štúdiových hráčov, nie ako Collegium musicum. Najprv sme neboli nadšení, lebo nám to pripadalo ako únik od nášho vlastného programu a Dušan hundral, že sa tu Marián hrá na vlastnom piesočku. Ale nakoniec sme privolili, schyľovalo sa predsa len k zaujímavému projektu.“ 

Napokon vznikol pravdepodobne najlepší rockový pesničkový album v histórii slovenskej populárnej hudby. Stalo sa to pred 50 rokmi.

nadčasová nádhera

Zelená pošta je skladateľsky hlavne Vargovo dielo, je väčšinovým autorom hudby tak, ako to bolo na Zvonkoch. Texty si rozdelili (okrem jedného) Kamil Peteraj a Boris Filan. S Peterajom to bola ich prvá veľká spolupráca na pesničkách. Zelená pošta vznikla vo veľkej pohode. Podľa terminológie Kamila Peteraja je to jednoznačne „letný“ album, na rozdiel od Konvergencií, ktoré sú vyslovene „zimné“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite