Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Vražedné safari aj biele mäso z Poľska

.martin Papšo .kultúra .film

Amnesty International má rovnakú skratku ako umelá inteligencia v angličtine (Artificial Intelligence). Jej nedávna správa bola síce trochu umelá, ale inteligencia jej chýbala. A ako je to v kine, prevláda tam inteligencia alebo umelina?

Filmy týždňa: Vražedné safari aj biele mäso z Poľska PRESSFOTO CINEMART Idris Elba ako doktor Nate Daniels v americkom dobrodružnom thrilleri Beštia z roku 2022. Film režíroval Baltasar Kormákur.

ako sme sa dozvedeli aj z nedávneho článku v .týždni (33/2022), umelá inteligencia dokáže vytvárať umenie. A hoci majú slová „umelé“ a „umelecké“ spoločný základ, väčšinou sa to prvé považuje za gýč a teda pravý opak toho druhého. Pozrieme sa koľko z toho sa dostalo do aktuálnych filmov v kinách. Prvý sa odohráva v Afrike na safari a hemží sa to tam krvilačnými levmi s prenikavou inteligenciou. Nepôsobia umelo aj keď boli vytvorené na počítači. Druhým v poradí je poľský príbeh dievčat na predaj, ktoré inteligencie veľa nepobrali, ale všeličo majú umelé. A na záver americký horor s výrazne potlačenou inteligenciou.

film týždňa: Beštia

Doktor Nate Daniels po smrti manželky zobral svoje dve dcéry na výlet do divočiny, aby trochu utužili narušené rodinné väzby. Spoločnosť im robí skúsený sprievodca, ktorý je zároveň ich rodinný priateľ. Spočiatku pekná exotická dovolenka sa zmení na boj o holý život po tom, ako na nich zaútočí rozzúrený lev a uviaznu s pokazeným autom mimo dosahu civilizácie. 

Beštia je klasický príklad súboja človeka s fyzicky oveľa disponovanejším dravcom, ako ho poznáme z Čeľustí či Predátora. Na začiatku je potrebné dať postavám nejaké pozadie a vytvoriť si k nim sympatie, aby nám nebolo úplne jedno, keď sú neskôr masakrované.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite