Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica týždňa: Ako prežiť peklo

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Wojciech Tochman je skvelý poľský reportér, ktorý chodí na miesta, kde je už ticho a pokoj. Nepredstavujte si však prechádzku po ružových rozkvitnutých sadoch. Je to totiž také ticho a pokoj, aké by sme si nikdy neželali zažiť.

Knižnica týždňa: Ako prežiť peklo Wojciech Tochman: Kokrhání kohoutů, pláč psů. Absynt 2022.

keď som ho prvýkrát počula hovoriť o vojnách, prechádzal mi mráz po chrbte. Pretože keď rozpráva o tom, čo videl a zažil, je miestami dokonca vtipný. Po niekoľkých rozhovoroch s vojnovými reportérmi a reportérkami som si totiž uvedomila niekoľko vecí. Jednou z nich je, že tento ich humor, ktorým často maskujú všetku tú bolesť a ťažobu, je vlastne iba ich obranný mechanizmus. Wojciech a jeho knihy sú tiež ako dva svety v jednom – on je rozprávačsky vtipný, aby sa nezbláznil, zatiaľ čo ony sú trpké, lebo do nich vpísal všetko zlé, a tak v nich humor už nemá svoje miesto. Preto sú také silné a autentické.

môže sa genocída zopakovať?

Veta, že my Slováci o niečom nevieme takmer nič, sa môže javiť ako vágna. Bohužiaľ je  pravdivá. Najmä, keď hovoríme o Kambodži. Pretože o nej skutočne nevieme takmer nič, respektíve je mimo nášho záberu a záujmu. A to je chyba.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite