Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica týždňa: Preklenúť konflikty, ktoré nás ničia

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Pobyt vo vojnových zákopoch nie je jedinou garanciou hlbokého poznania, ale pomáha jeho vážnosti a naliehavosti. Teilhardove listy z bojísk prvej svetovej vojny sú vzácnym dokumentom zrodu myslenia i ľudského dozrievania, ktoré tak ako kozmos speje k definitívnemu bodu Omega.

Knižnica týždňa: Preklenúť konflikty, ktoré nás ničia Pierre Teilhard de Chardin: Zrod myšlení. Dopisy 1914–1919. Vydavateľstvo Malvern, 2022.

mladý jezuita v zákopoch 

Francúzsky filozof, teológ a prírodný vedec bol v čase vypuknutia prvej svetovej vojny v Kristovom veku. Tridsaťtriročný jezuita sa nemohol priamo zapojiť do bojových akcií, a tak sa stal nosičom ranených spolubojovníkov.

Na vojnové útrapy bol vďaka jezuitskému noviciátu a geologickým výpravám pripravený o čosi lepšie ako klerici z francúzskych seminárov. Ani to ho však nemohlo pripraviť na všetky útrapy a extrémne skúsenosti. 

Mladý jezuita písal tieto listy sesternici Marguerit Teillard-Chambonovej, svojej celoživotnej dôverníčke a prekvapivo emancipovanej intelektuálke. Roky pôsobila ako priekopníčka ženského cirkevného vzdelávania, bola aj spisovateľkou a vydavateľkou. Teilhardove listy z frontu sú svedectvom ich čistého intelektuálno-duchovného priateľstva.

Kto v listoch očakáva hororové obrazy vojnových jatiek, bude zaskočený triezvym a realistickým tónom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite