Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Horor, hádky aj erotika tretieho veku

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Podružnosti ako vojna či zápas o spravodlivosť išli bokom a konečne sme riešili podstatné veci – útok na drevenú búdku, či dve bozkávajúce sa ženy v televízii. Ako sa na ne pozerať? Najlepšie vo vysokom rozlíšení.

Filmy týždňa: Horor, hádky aj erotika tretieho veku PRESSFOTO CINEMART Záber z amerického filmu Čierny telefón z roku 2021. Horor nakrútil režisér Scott Derrickson podľa rovnomennej poviedky Joea Hilla.

kultúrne vojny tak dostáli svojmu názvu a prenikli aj do kultúry. A čo už môže byť lepšia kultúra ako dobrý film? 

Pozrieme sa na tri novinky v kinách, ktoré majú spoločné isté priestorové obmedzenia. Prvý je horor v pivnici s odpojeným čiernym telefónom. Nasleduje česká komédia o hádavej rodine, pri ktorej sporoch pôsobia tie každodenné politické ako hotové intelektuálne obžerstvo. Záver bude patriť staršej bozkávajúcej sa žene, ale je len jedna, takže je to v pohode.

film týždňa: Čierny telefón

Americké mestečko je svedkom únosov malých chlapcov. Niekto nevie, čo sa s nimi stalo, pretože sa nenašli živí ani mŕtvi. Finney Shaw je posledný z nich. Vidíme, ako sa ocitá v tmavej miestnosti, kde ho chodí navštevovať tajomný muž v maske. Na stene visí odpojený telefón, napriek tomu začne naliehavo vyzváňať. 

Kto je na druhej strane a čo sa ďalej stane, sa dozviete, ak si pozriete hororový triler Čierny telefón. V netypickej úlohe sadistického vraha sa predstavil Ethan Hawke, ale skutočnými hviezdami sú skvelí detskí herci. Zápletka vyzerá prinajlepšom ako béčková zlátanina, a nešťastná upútavka na film vás v tomto presvedčení len utvrdí. Ale bola by chyba nechať sa odradiť, lebo je to zručne natočená premyslená hra so symbolmi a ich nejednoznačnosťou. Divák má dostatok priestoru na vlastné interpretácie a aj keby tvorcovia nechceli tou hrou povedať vôbec nič, stále by bola dostatočne pútavá. Odhaľovanie tajomstva je oveľa zaujímavejšie ako tajomstvo samotné. To býva takmer vždy banálne. Ale čo tam po presahoch, v horore je najdôležitejšia atmosféra a napätie. Nebojte sa, báť sa budete dostatočne.

Nejednoznačné sú aj niektoré postavy, ale neskĺzneme k úplnému relativizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite