Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pohodová správa č.3: Sobota

.marian Jaslovský .kultúra

Prečítajte si reportáž z posledného dňa festivalu Pohoda 2022.

Pohodová správa č.3: Sobota Marian Jaslovský

naše besedy a kontroverzia

Aj v sobotu sa v našom stane rozbehli aktivity už o desiatej. Počasie tohoročnej Pohody bolo úplne ideálne (možno aj najlepšie všetkých čias) a zo stanov slnko a teplo nikoho nevyháňalo skoro ráno. Napriek tomu si v našom stane už o desiatej asi stovka čulých ľudí urobila test, či majú tendencie podliehať dezinformáciám. Málokedy má človek pocit takej spriaznenosti s masou ľudí, ako tými na Pohode – a to hovorím ako introvert, ktorý je najradšej s tými najmenšími kolektívmi, prípadne sám so sebou. 

Pred nabitým auditóriom sa potom kolega Juraj Petrovič a psychiater Michal Patarák porozprávali o drogách. Čo s nami robia? Čo vieme o nelátkových závislostiach? Môžu psychedeliká pomáhať pri liečbe pri psychických porúch? Diskusiu nájdete tu (na webe budú pribúdať postupne).

Marian Jaslovský

Ostaňme v tejto podkapitole pri našom programe. Najznámejší ekumenický kresťanský kazateľ na Slovensku Daniel Pastirčák hovoril o tom, ako v ňom láska nabúrala ateistický pohľad na svet, zažil skúsenosť s duševným ochorením, spoluzakladal politickú stranu a musel sa vyrovnať s pochybnosťami svojich detí pri viere v Boha.  Diskusiu si môžete pozrieť tu. Moderoval kolega Mišo Oláh. Ešte dodám, že Daniela berú priateľsky a vážne aj protestanti, ateisti a takto môžem pokračovať. 

Marian Jaslovský

To hovorím preto, lebo musím spomenúť asi jediný vyslovene kontroverzný moment Pohody – účasť biskupa Haľka, poskytovateľa „duchovných služieb“. Prečo si Kaščák a spol. Vybrali práve tohto duchovného, známeho homofóbnymi vyjadreniami  do tohto vskutku „slniečkarskeho“ prostredia, je pre mnohých záhadou a áno, aj pre mojich veriacich kamarátov a kolegov. Ktovie, koľko ľudí navštívilo jeho búdku za účelom vyspovedania sa.

Medzi „naše“ diskusie určite môžeme rátať aj tú, čo sa odohrala v stane Europa – s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Kvôli návšteve koncertu Bolo nás 11/Bratislava Hot Serenaders (viď nižšie) som sa nemal šancu dostať do stan, tak si rozhovor so Števom Hríbom pozriem zo záznamu tiež.

Ideme ďalej: Centrum Bratislavy kedysi pripomínalo vojnovú zónu, kde opití chuligáni agresívne napádali domácich aj cudzincov. Dnes ulicami pravidelne pochodujú dezoláti, násilnícke typy sa však darí držať na uzde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite