Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Walkman: Hudba v hlave

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Prenosný prehrávač kaziet, všeobecne známy ako walkman, má v dejinách elektroniky výnimočné postavenie. Technicky vzaté je to malý magnetofónik so slúchadlami, väčšinou bez možnosti nahrávania, často s rádiom. Prakticky však znamená oveľa viac.

Walkman: Hudba v hlave DICK LEWIS/NY DAILY NEWS/GETTY IMAGES 22. marec 1981 New York, USA: Štyria cestujúci v metre so svojimi walkmanmi.

v piatok minulý týždeň sme si pripomenuli 42. výročie uvedenia prehrávača Sony Walkman, ktorý od gruntu zmenil náš život s hudbou.

Walkman prišiel na svet takmer tridsať rokov po vynáleze vreckového tranzistorového rádia (1952). Samozrejme, aj to bola veľká vec: už nebolo treba vysedávať pri rádiu, ale hudba a informácie sa dali všade brať so sebou. Tranzistorové rádio sa stalo súčasťou životného štýlu.  

V šesťdesiatych rokoch prišiel na svet prenosný kazetový magnetofón. Najskôr ako záznamník, určený na zachytávanie hovoreného slova. V roku 1977 spoločnosť Sony uviedla na trh prístroj Pressman TC-100. Na pohodlné prenášanie to ešte nebolo, ale do tašky sa zmestil. O dva roky neskôr prišiel na svet novší model Pressman TC-50. Bol dostatočne malý, aby sa dal vziať do jednej ruky a mal vstavaný mikrofón. NASA vyslala tento model do vesmíru s misiami Apollo, aby ľahšie zaznamenávali ich hlasy. Stále sa bavíme o diktafóne, ale už sa blížime k cieľu a tým bol miniatúrny prehrávač určený na počúvanie hudby.

sony Walkman 

Príbeh hovorí, že po uvedení Pressmana predseda Sony Masaru Ibuka bol veľký fanúšik vážnej hudby a na cesty si bral prvý prenosný stereo kazetový prehrávač Sony TC-D5, ale ten vážil takmer dve kilá, takže požiadal výkonného zástupcu Noria Ohgu, či by mohol  vytvoriť zariadenie, ktoré by sa prenášalo lepšie. Stalo sa a inšpiráciou a predlohou bol práve Pressman. 

V roku 1979 mal premiéru prvý Walkman, model TPS-L2. Kazetový magnetofónik, dizajnovaný minimalisticky v striktne pravouhlých líniách, stál 200 dolárov, čo dnes zodpovedá viac ako 700 dolárom, čo je cena už kvalitného smartfónu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite