Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Slávny fotograf, prezidentka aj kakajúce prasiatko

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Horor sa teda skončil, poďme k romantike. V novej českej komédii sa obyčajný človek zaľúbi do prezidentky. Znie to pekne, ale trochu nerealisticky. V Česku totiž nemajú prezidentku a u nás ju zas nemajú v láske obyčajní ľudia. V ponuke je aj dokument o slávnom slovenskom fotografovi a animovaný film o malom nezbednom prasiatku.

Filmy týždňa: Slávny fotograf, prezidentka aj kakajúce prasiatko PRESSFOTO CONTINENTAL FILM Dežo Hoffmann – fotograf Beatles, slovenský dokumentárny film z roku 2022 v réžii Patrika Lančariča.

film týždňa: Dežo Hoffmann – fotograf Beatles

Kapelu Beatles pozná každý, ale ich dvorný fotograf Dežo Hoffmann u nás nie je veľmi známy. Pochádzal pritom zo Slovenska (nedávno to bolo 110 rokov, čo sa narodil v Banskej Štiavnici), tak ako je to možné? Poďakovať sa môžeme komunistom, ktorí vymazali z pamäti každého, kto sa preslávil na Západe. Koncom minulého roka o ňom vyšla kniha, a teraz máme možnosť spoznať ho v novom dokumente. 

Dežo (inak ho vo filme nikto nenazval) začal fotiť Beatles ešte v čase, keď boli neznámou kapelou a dokázal zachytiť ich energiu a nespútanosť. Neskôr fotil aj množstvo iných hudobných a filmových hviezd 60. rokov minulého storočia. Dozvieme sa o vizuálnych nápadoch a technologických postupoch, s ktorými prichádzal ako prvý a inšpiroval nimi ostatných. 

Ale fotografovanie hviezd šoubiznisu je len časť jeho fascinujúceho životného príbehu. Kariére slávneho fotografa predchádzala skúsenosť vojnového kameramana. Zisťujeme napríklad, že sa učil u Leni Riefenstahlovej, Ernest Hemingway mu zachránil život alebo ho v krátkom zábere vidíme v blízkosti Winstona Churchilla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite