Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica týždňa: Írsko ženy a deti neochránilo

.alexandra Jurišová .kultúra .veda

Môže sa kniha začať ešte silnejšie, než autorkiným venovaním v takomto znení: Tento príbeh je venovaný ženám a deťom, ktoré trpeli v írskych útulkoch pre matky s deťmi a v „magdalénskych práčovniach“?

Knižnica týždňa: Írsko ženy a deti neochránilo Claire Keegan: Všetky tie maličkosti. Artforum 2021.

áno. A bude to ešte horšie, keď na ďalšej strane nájdete úryvok z vyhlásenia Írskej republiky z roku 1916, ktorého váhu pochopíte až po dočítaní knihy Všetky tie maličkosti, a zistíte, že bol podupaný a nedodržaný hádam vo všetkých smeroch.

Írska republika v tom čase síce žiadala od svojich občanov lojalitu, no nesplnila to, čo za ňu zaručovala na oplátku: „...náboženské a občianske slobody, rovnaké práva a rovnaké príležitosti všetkým svojim občanom a vyhlasuje svoju odhodlanosť usilovať sa o šťastie a prosperitu celého národa a jeho častí opatrujúc všetky deti národa rovnakou mierou“. Tých posledných pár slov treba podčiarknuť. Pretože práve toho sa dotýka kniha, ktorej príbeh, dúfajme, je aj dnes hanbou pre celú írsku spoločnosť.

prišli o bábätká aj o život

Írska spisovateľka Claire Keegan, ktorej poviedky sú vysoko oceňované a publikovali ich najväčšie svetové médiá, napísala veľmi smutný príbeh, ktorý je nutné poznať.

Od začiatku sledujeme všetky tie maličkosti prostredníctvom rodiny, ktorej hlavou je Bill Furlong, citlivý otec piatich dcér pracujúci v sklade s uhlím.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite