Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elektrizujúca gýčová jazda Elvisa Presleyho

.danka Sláviková .kultúra

Showtime! Film Elvis je americkou (bez)starostnou jazdou nabitou vizuálnym obžerstvom par excellence. Austrálsky režisér Baz Luhrmann, známy filmami ako Moulin Rouge či Veľký Gatsby, nakrútil veľkolepý film o veľkolepom americkom šoumenovi, ktorého meno sa stalo zaručenou značkou známou po celom svete – ak povedala Marlene Dietrich, že Frank Sinatra je Mercedes-Benz medzi mužmi, tak Elvis Presley je bez pochýb nablýskaným, ružovým Cadillacom.

Elektrizujúca gýčová jazda Elvisa Presleyho YouTube

baz Luhrmann má taký výrazný, kabaretný režijný rukopis, že by ste jeho film nikdy neprehliadli. Elvisa nemohol režírovať nikto iný. Závislák na epileptickom strihu, gýči, repe, ktorý kombinuje s akoukoľvek hudbou a akýmkoľvek obdobím, v ktorom sa príbeh odohráva. Vždy prvotriedne hollywoodske obsadenie, veľkolepá až megalomanská práca s mizanscénou a potreba vypľuť zo seba dušu sú základné znaky Luhrmannovej hranej tvorby. Jeho štýl pozýva diváka na spektakulárny audiovizuálny kino zážitok, ktorý je kdesi na pomedzí hraničiaceho gýču, opovrhnutiahodného konzumu a čistej geniality. 

Elvis nie je typickým životopisným filmom, viac ako o plne naratívny film sa skôr jedná o veľkolepý hudobný film s tempom videoklipu creme de la creme. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite