Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Chlipní chlapi, vražda aj rozprávka

.martin Papšo .kultúra .film

Keď sa teraz po schválení prorodinného balíčka všetci vrhnete na produkciu detí, hádam vám popritom dobre padne chvíľa oddychu v kine. Bolo by fajn, aby sa potom schválil nejaký balíček aj na prorodinné filmy, aby tie deti mali čo pozerať.

Filmy týždňa: Chlipní chlapi, vražda aj rozprávka PRESSFOTO BONTONFILM Karel Roden ako tajomný muž Radek v českom filme režiséra Roberta Sedláčka Promlčeno z roku 2022.

aktuálny balíček filmových premiér minulého týždňa je čisto federálny. Zachová sa aj tradičný pomer 2:1 – dva české filmy a jeden slovenský. Najprv budeme odhaľovať jeden dávny zločin, ktorý bol takmer premlčaný. Potom sa pozrieme ako úspešne potláčať toxickú maskulinitu, nech už to znamená čokoľvek. A na záver bude aj trochu tej tradičnej prorodinnej zábavy. 

film týždňa: Promlčeno

Radek je tajomný muž, ktorý sa po rokoch strávených v zahraničí vracia do Prahy, aby sa vyrovnal s dávnou minulosťou. Chce tak urobiť prostredníctvom živého rozhlasového vysielania. Moderátorka je spočiatku rada, že má vo svojej relácii senzáciu, ale nečakaný vývoj udalostí ju zaskočí. Na povrch vypláva dávna vražda, ktorá bude o polnoci premlčaná. Začína sa súboj o čas, ale ktovie či aj o spravodlivosť.

V Českej republike je vraj jedna z najbenevolentnejších právnych úprav, čo sa týka premlčania trestného činu vraždy. Na základe tejto informácie je vystavaný príbeh o jednom takmer zabudnutom zločine. Všetko podstatné sa udeje počas vysielania nočnej relácie medzi desiatou hodinou večer a polnocou. Základná mustra je podobná americkým trilerom odohrávajúcim sa vo vymedzenom čase na jednom mieste, kde hýbateľ deja má všetko dokonale pripravené a premyslené (napríklad Telefónna búdka). Rozdiel je v tom, že Promlčeno pri nich pôsobí možno menej efektne, ale zato oveľa uveriteľnejšie.

Žánrovo je to triler, ale podaný sympaticky civilne. Žiadne prestrelky či naháňačky. Policajti nefungujú ako kovboji, ktorých nejaké predpisy a papierovačky len zaťažujú, ale pekne podľa zákona a pod dozorom štátneho zástupcu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite