Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Storočie Milesa Davisa

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Džezmeni nepatria medzi ikony, uctievané davmi, Miles Davis to však dokázal. Navždy ovplyvnil džez, najväčší prínos americkej kultúry svetu. Dňa 26. mája by oslávil 96 rokov.

Storočie Milesa Davisa BETTMANN/GETTY IMAGES Rok 1968 Los Angeles, USA: Miles Davis vystupuje v džezovom klube Shelly’s Manne-Hole.

v roku 1926 prišiel do rodiny bohatého čierneho dentistu a majiteľa realít v Altone, Illinois. Často trávil prázdniny u dedka, profesionálneho účtovníka a farmára. Otcove služby využívali aj bieli zákazníci a Miles práve tu získal prirodzený pocit rasovej emancipácie. 

V trinástich zobral do ruky trúbku. Kúpil mu ju otec, nemyslel si však, že bude hudobníkom. Rodičia mali o synovej budúcnosti inú predstavu, ale rešpektovali ho. Miles sa stal sa lokálnou hviezdičkou. Raz prišla do mesta kapela Billyho Eckstina s Charliem Parkerom a Dizzym Gillespiem, ktorí dodnes patria medzi najväčších džezových inovátorov. Miles sa nekašľal: so svojou typickou asertívnosťou sa „natlačil“ do skupiny a hral s ňou dva týždne. To bol bod zlomu a definitívneho rozhodnutia: v budúcnosti chce robiť iba hudbu. 

Jeho cieľom bol New York, mesto, kde kypela hudobná revolúcia, kde hrali Parker, Gillespie a ďalší a tak si u rodičov ako zámienku vybojoval prestížnu hudobnú školu Juillard. A hneď začal po kluboch loviť svoje idoly. Rozhodol sa totiž, že bude patriť medzi nich.

čierni umelci

Po týždni sa stretli: ambiciózny učeň a dvadsaťštyriročný génius Charlie „Bird“ Parker s ťažkým návykom na drogy a alkohol. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite