Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Úspešné Čierne diery

.marian Jaslovský .kultúra .fenomén

Príbeh skupiny obdivovateľov industriálnej architektúry, ktorí založili združenie a svoju nečakanú popularitu využívajú na dobré veci.

Úspešné Čierne diery ČIERNE DIERY Boris Sirka: Čierna diera. Banské dielo niekde pri hraniciach Slovenska s Ukrajinou.

združenie Čierne diery vzniklo ako skupina fanúšikov industriálnej architektúry, ktorí dokumentovali stavby veľmi často schátrané. Preto aj názov Čierne diery. Snažili sa rozšíriť povedomie o príťažlivosti industriálu. Začali vydávať vysoko oceňované knihy, výtvarné diela. Dnes sú úspešní a vie sa o nich. Využívajú to, aby robili ešte viac aktivít pre rozvoj regiónov.

Rozprávame sa s jedným z členov združenia Martinom Liptákom. 

ako turizmus prerástol do vydavateľského domu a aktivistického združenia?

Cestovali sme po Slovensku, všímali sme si zanedbané pamiatky a začali sme uvažovať, že keď táto téma zaujíma nás, možno bude zaujímať aj iných. Vytvorili sme si webovú stránku a účty na sociálnych sieťach, kde sme začali publikovať cesty s jednoduchými príbehmi. Fotografie sme zverejňovali len z mobilu, nechcelo sa nám vyťahovať fotoaparáty. Postupom času sa stali naše príbehy veľmi populárne, až sme narástli do združenia, ktorým sme dnes. Nebol v tom zámer, nabalilo sa to ako snehová guľa.

čo sa odvtedy zmenilo?

Široká verejnosť začína rozpoznávať hodnoty historických stavieb, ktoré dlho neboli samozrejmé ani v pamiatkovej obci. Aktívnejšie sa diskutuje o potrebe ich ochrany, revitalizácie a podobne. Máme aktivity aj priamo v pamiatkach. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite