Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tretí Rím načerveno?

.patrik Pastrnak .kultúra .história

„Myslíš si, že umiera Sovietsky zväz? Nie, umiera Rím, umiera duch.“ V roku 2000 si takto povzdychol Alexandr Dugin, označovaný za dvorného Putinovho filozofa. Čo mali Sovieti spoločné s Rimanmi? A prečo by mal Rím na prelome milénií umierať?

Tretí Rím načerveno? GERSTENBERG/ULLSTEIN BILD/GETTY IMAGES Rímsky cisár Konštantín I. zakladá Konštantínopol, v tej dobe označovaný aj ako nový Rím. Litografia J. N. Geigera.

dugin v tomto texte narážal na prirovnanie Moskvy a celého Ruska k tretiemu Rímu. Tento prívlastok vznikol na začiatku 16. storočia a je prisudzovaný mníchovi Filofejovi, ktorý v liste moskovskému veľkovojvodovi napísal: „Dva Rímy padli, tretí stojí, a štvrtý nebude. Dnes sa toto stredoveké dedičstvo opäť dostáva na scénu: Západ hovorí, že Rusi ho berú ako ospravedlnenie svojej expanzie, ruskí nacionalistickí historici však oponujú, že ide o čisto náboženský koncept a s imperializmom nemá nič spoločné.

Aby sme pochopili myšlienkovú ekvilibristiku, ktorá spája antickú civilizáciu, stredovekých mníchov, ruských cárov, sovietskych súdruhov a dnešných kremeľských ideológov, musíme sa vrátiť na začiatok. Ako a prečo sa hlavné mesto Talianska dostalo na ďaleký severovýchod? A prečo tretí a nie druhý? 

príliš veľa Rímov

Píše sa rok 324. Cisár Konštantín sa rozhodol preniesť hlavné mesto ríše na výbežok v Bosporskej úžine. A to doslova – malo ísť o takmer presnú kópiu Ríma, len s lepšou polohou, ktorá umožňovala efektívnejšiu správu impéria. Za šesť rokov bolo hotové a nová metropolis mala všetko, čo stará: fóra, amfiteátre, arény, divadlá, ba aj senát. Aj keď dostala meno po svojom zakladateľovi, teda Konštantínopol, jej obyvatelia sa nazývali Rimanmi (Romaioi) až do dobytia Osmanmi v roku 1453, ba dokonca aj potom – turecký sultán sa nazýval cisárom rímskej ríše (Kayser-i Rûm).

Konštantínopol bol vo svojej dobe označovaný za nový alebo druhý Rím. Myslelo sa tým nielen centrum ríše, ale hlavne idea. Už dávno predtým, ešte pred príchodom cisárov, nachádzame u rímskych spisovateľov a rečníkov koncept Ríma ako večného mesta (Roma aeterna), zlatého mesta (Roma aurea), a mesta predurčeného vládnuť svetu. Rím nemôže padnúť, ak padne on, padne aj celý svet. Prijatie kresťanstva pripojilo ďalšiu vrstvu: Rím je mesto mučeníkov, apoštolov Petra a Pavla, sídlo pápeža.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite