Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neznesiteľná krehkosť robustného rozprávača Petra Pišťanka

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Petra Pišťanka do „veľkej“ literatúry nepriviezol Pegas na ligotavom koči, ale prenikol do nej ako strojník z hlučnej a nebezpečnej kyslikárne v Slovnafte – podobne, ako si podmanil svoj svet jeho bezškrupulózny hrdina Rácz v kultovom románe Rivers of Babylon.

Neznesiteľná krehkosť robustného rozprávača Petra Pišťanka Boris Németh

tu sa však podobnosť autora a jeho hrdinu končí. Vo svojej celoživotnej revolte voči umeleckému snobizmu a prejemnenosti bol Pišťanek hlbokým znalcom výtvarného umenia, klasickej hudby, kinematografie, etalónom toho, čo nazývame intelektuál – hoci mu tento pojem nebol vôbec sympatický.  

Peter Pišťanek bol jedným z najdôležitejších slovenských moderných literátov a jediný, podľa ktorého diel sa nakrútili tri filmy. Začiatkom apríla sa konal interdisciplinárny seminár SFÚ o jeho diele, z ktorého sa pripravuje zborník. Jeho celoživotný priateľ a spolutvorca Dušan Taragel editorsky pripravuje zbierku jeho prvých poviedok, ktoré sa zdali nenávratne stratené. A navyše – nedávno sme si pripomenuli jeho nedožité 62. narodeniny. Dosť dôvodov spomenúť si na tento mimoriadny zjav.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite