Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cena Dominika Tatarku: Na krásu slov sa nezabúda

.erik Jakub Groch .daniel Liška .redakcia .kultúra .esej

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika udelil tento rok Cenu Dominika Tatarku Erikovi Jakubovi Grochovi za jeho básnickú zbierku viety. Prinášame vám tatarkovskú reč laureáta.

Cena Dominika Tatarku: Na krásu slov sa nezabúda Marian Jaslovský 10. máj 2022 Bratislava: Erik Jakub Groch prebral z rúk Petra Zajaca Cenu Dominika Tatarku. Udeľuje sa za výnimočné literárne dielo, ktoré napĺňa humanistické tradície slovenskej kultúry a v tomto zmysle nadväzuje na duchovný odkaz Dominika Tatarku.

vážené dámy a vážení páni, vážená porota, milí priatelia.

Myslím, že dva dni po tom, čo som dostal od Konzervatívneho inštitútu správu o rozhodnutí poroty, napadlo Rusko Ukrajinu. Keby som dnes povedal pravdu, že sa neviem dobre sústrediť na prácu, ktorou ma zaviazal štatút ceny a ktorá sa má vzťahovať na Dominika Tatarku, a že som nič nenapísal, časť z vás by to akceptovala, no väčšia časť určite nie. Kvôli tejto druhej časti som sa pokúsil napísať niečo aspoň trochu k veci a ospravedlňujem sa dopredu za zdĺhavejší, rozpačitejší úvod. Písal som Ivanovi Štrpkovi, čo predniesol on pri odovzdávaní ceny, ale Ivan svoju reč už nemá a povedal mi iba, píš o čom chceš, píš o svojej záhrade. 

Zo záznamov, ku ktorým som sa dostal, som zistil, že väčšina laureátov poznala Tatarku osobne a písala o svojom vzťahu k nemu alebo o konkrétnom zážitku s ním. V rokoch 1984–1986 som žil v Bratislave v ekumenickom spoločenstve s Danielom Pastirčákom, mojím dnes vari najstarším priateľom, a ďalšími chlapcami. No a niekedy v osemdesiatom piatom ma letmo pozval František Mikloško – pred bránou Klarisiek – a v ten istý deň aj kamarátka Anka Hlaváčová na stretnutie s Tatarkom, tuším v Luxorke. Neviem, prečo som na stretnutie neprišiel, ale spomínam si, že som si večer povedal „veď ešte bude príležitosť...“ Ale ako to už v živote býva, niektoré príležitosti sa prosto nezopakujú. Mal by som to dnes večer predsa len o čosi ľahšie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite