Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohovorme si o Putinovi

.alexandra Jurišová .kultúra

Nie je to po prvý raz, čo ruský prezident obmedzil či rovno zablokoval svojim občanom prístup na sociálne siete. Naposledy to urobil pred dvomi rokmi, keď dokonca podpísal niekoľko zákonov, ktoré úplne vytlačili z ruského internetového priestoru „západný“ Twitter, Facebook či Youtube.

Pohovorme si o Putinovi Mark Galeotii – Musíme si pohovoriť o Putinovi, Ikar 2019

kvôli čomu? Podľa vyjadrenia Vladimira Putina tieto sociálne siete „diskriminujú ruské médiá“. Pravda je ale taká, že práve vďaka internetu a bohatému prístupu k informáciám, aj prostredníctvom sociálnych sietí, je vojna prebiehajúca na Ukrajine iná ako ostatné doterajšie vojny v Európe. 

Naznačil to v týchto dňoch aj Mark Galeotti, britský novinár a odborník na ruský organizovaný zločin, v skvelej online diskusii na Twitteri, ktorú usporiadalo Radio Free Europe s názvom „Nasledujúci týždeň v Rusku: Vojna, rozhovory a čo bude nasledovať“. Máme veľké šťastie, že môžeme takto jednoducho čítať či počúvať názory erudovaných odborníkov, ktorí veľmi dobre vedia, o čom hovoria. A takisto máme šťastie, že vďaka internetu a sile sociálnych sietí sa dejú veci, ktoré by sa inak nikdy nediali.

galeotti prirovnáva Putina k Rorschachovmu testu

Nie je to tak dávno, čo bol ukrajinský režisér ruskej národnosti, scenárista a spisovateľ Oleg Sencov odsúdený na dvadsať rokov väzenia, pretože otvorene vyjadril svoj nesúhlas s ruskou anexiou Krymu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite