Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica .týždňa: Cesta proti prúdu

.šimon Jeseňák .kultúra .kultúra

V záplave negatívnych reakcií a ostentatívnych odchodov zo sociálnych sietí sa zabúda akcentovať, že sociálne siete majú i značný pozitívny dosah. Bez nich by som sa napríklad dozvedel o dosť neskôr o tom, že pre mňa doteraz neznáme české vydavateľstvo Fish&Rabbit vydalo na jar 2022 knihu rozhovorov s kultovým ekonómom profesorom Josefom Šímom.

Knižnica .týždňa: Cesta proti prúdu Fish&Rabbit, 2022 Josef Šíma, Monika Rybová: Cesta proti proudu. Fish&Rabbit, 2022

bežné knihy rozhovorov vyzerajú tak, že autor/ka kladie otázky respondentovi, ktorý na ne odpovedá. Kniha rozhovorov medzi Monikou Rybovou a Josefom Šímom je však odlišná a unikátna. Monika Rybová totiž nie je len pasívna sprievodkyňa knihou, jej jedinou úlohou nie je klásť Šímovi otázky. Ponúka aj vlastné postrehy, názory a nezriedka sa stane, že si Šíma s Rybovou roly vymenia a Šíma kladie otázky Rybovej. 

komunisti vytvárajú biedu

Kniha Cesta proti proudu nesie podtitul Rozmluvy o svobodě, respektu k člověku, ekonomii a penězích. Nie je pravidlom, že už predhovor knihy čitateľa navnadí na knihu. Platí skôr opak a je pravdepodobnejšie, že čitateľ predhovor preskočí, ale to by bola v prípade tejto útlej 120-stranovej publikácie chyba. Manžel Moniky Rybovej Pavel Ryba vie totiž v čitateľovi vzbudiť očakávania. V úvode knihy vyjadruje Rybová nádej, že „azda naša kniha prispeje ku kultivovanej debate nad stavom nášho sveta a spoločnosti a prispeje k pozitívnym zmenám, ktoré budú viesť nielen k lepším trhovým podmienkam, ale predovšetkým k osobnej slobode“. 

Autora tejto recenzie by splnenie jej priania mimoriadne potešilo, no bohužiaľ to nie je pravdepodobné, keďže žijeme v ére rozmáhajúceho sa etatizmu, tendencií centrálne plánovať a snahy štátu regulovať všetko, čo sa pohne. Bodaj by som sa mýlil, no to už skôr uvidíme sociálnych demokratov s rukami vo vlastných vreckách. „Ani Matka Tereza v role hlavného plánovača by svetu nepriniesla prosperitu, ale biedu,“ hovorí na margo možného úspechu akéhokoľvek centrálneho plánovania Šíma.

Šíma, ale aj Rybová čitateľovi ponúkajú veľmi podobný pohľad na ekonómiu a slobodu spoločnosti a v prvom rade jednotlivca.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite