Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Peter Šafránek: Vyvážená hudba aj lietadlá

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

Na začiatku tohto roka košická skupina Cha Bud! vyvolala výraznú pozornosť. Na YouTube zavesila funkový, až princeovský cover – a teraz sa podržte – skladby Collegium Musicum If You Want To Fall. Za mikrofónom stojí výrazná mladá speváčka Dennyiah a saxofón nahral funkový matador Gapa (Mário Garbera). Šliape to náramne, úplne neslovensky, a celé to inicioval gitarista, producent a skladateľ Peter Šafránek.

Peter Šafránek: Vyvážená hudba aj lietadlá GABRIELA ŠAFRÁNEKOVÁ Peter Šafránek je košický producent, inštrumentalista a autor fungujúci pod pseudonymom Lolokar.

petra poznajú fanúšikovia alternatívy nielen ako kapelníka Cha Bud!, ale aj pod jeho staronovým alter egom Lolokar, ktorý sa celkom etabloval aj na Rádiu FM a ktorý sa resuscitoval vďaka pandémii. 

„Začínal som v polovici deväťdesiatych rokov ako správny panker v garáži,“ spomína hudobník. „Vtedy to zďaleka nebolo ako dnes, že každý si môže na notebooku nahrať skladbu s minimálnymi nákladmi. Mal som pentium, obrovský monitor a otvárali sa mi nové obzory. Vôbec som netušil, že budem mať svoju kapelu. Kvôli nej som sa potom prestal elektronike venovať na dlhý čas.“

ako sa nedžezová kapela dostane na Bratislavské jazzové dni

Peter síce tvrdí, že nie je džezový muzikant, ale jeho kapela Cha Bud! v roku 2016 otvárala festival Bratislavské Jazzové dni – festival sa totiž tradične začína vystúpením víťazov minuloročného pódia mladých talentov. Hlasujú samotní poslucháči, a to je indícia, že sa Cha Bud! páčili. „Veľmi nám pomohol Peter Lipa, hrali sme s ním vo Viedni v klube Porgy and Bess. Tam hrajú najlepší svetoví džezmeni, nikdy by mi nenapadlo, že ja tam budem hrať s kapelou, ktorá sa za džezovú ani veľmi nepovažuje.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite