Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Hamlet ako drsný Viking aj svet Harryho Pottera

.martin Papšo .kultúra .film

Byť či nebyť. V čase, keď je táto hamletovská otázka bytostne prítomná na Ukrajine, sa môže zdať až nepatričné zaoberať sa takými vecami, ako sú filmy. Práve vojna či pandémia dokážu pripomenúť, ako môžu byť niektoré samozrejmosti vzácne.

Filmy týždňa: Hamlet ako drsný Viking aj svet Harryho Pottera PRESSFOTO CINEMART Alexander Skarsgård ako drsný vikinský bojovník Amleth v americkom filme Severan z roku 2022. Režíroval Robert Eggers.

biť či nebiť. Tak by mohla znieť dilema nového filmového Hamleta, ktorý je občas poriadne krvavý. V Hollywoode je takto modifikovaná dilema dávno vyriešená, ale niekedy jej nesprávne riešenie prináša správne výsledky – napríklad v zmene obsadenia zloducha v druhom dnešnom filme zo sveta čarodejníkov. Úplne opačne majú tú dilemu vyriešenú filmoví superhrdinovia, z ktorých si v poslednom dnešnom filme robia žarty Francúzi.

film týždňa: Severan

Príbeh mladého severského princa, ktorého ženie túžba po pomste. Zákerný strýko mu totiž zabil kráľovského otca a prisvojil si jeho mamu. Nie je to však príbeh Hamleta, ale starej povesti, ktorá Shakespeara inšpirovala na napísanie slávnej hry. Tam sa hlavná postava, rovnako ako vo filme, volá Amleth a je to drsný Viking. To boli tie krásne pohanské časy, keď sa životné traumy neriešili na pohovke u psychoanalytika, ale pitím krvi nepriateľov.

Severan nestavia na príbehu, ten je pomerne jednoduchý a dal by sa zhrnúť do krátkej vety, že mladému chlapcovi zabijú otca a po rokoch sa vydá na krvavú cestu pomsty. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite