Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akú ukrajinskú pieseň nahrali Pink Floyd?

.marian Jaslovský .kultúra

Legendárna skupina Pink Floyd nahrala novú hudbu po 28 rokoch – kvôli Ukrajine. Z najslávnejšej zostavy zostalil už len gitarista a spevák David Gilmour a bubeník Nick Mason – basgitarista a spevák Roger Waters opustil skupinu už v polovici 80. rokov a klávesista Richard Wright odišiel navždy.

Akú ukrajinskú pieseň nahrali Pink Floyd? SITA/AP Photo/Gregorio Borgia, File

gilmour a spol. sa teda v posledných desaťročiach venovali svojim „jobom“ a čo sa týka Pink Floyd, len remastrovali a dávali na trh staré a nevydané nahrávky. Pokojnú zábavu legiend na dôchodku brutálne prerušila vojna na Ukrajine. Gilmour, na rozdiel od svojho bývalého kolegu Watersa, vždy stál na správnej strane a toto bola pre neho jasná výzva pre čin. Pre Gilmoura bola vojna aj veľmi osobná vec, jeho nevesta Janina je Ukrajinka, jeho vnúčatá sú poloviční Ukrajinci a nevestinu mamu na invalidnom vozíku evakuovali z Charkova do Švédska doslova na poslednú chvíľku. Sám umelec povedal, že z invázie pociťuje „zúrivosť a frustráciu“.

Gilmour našiel na Instagrame video speváka Andrija Kljyvnyjuka, speváka svetoznámej ukrajinskej kapely BoomBox (v anglickej transkripcii Andriy Khlyvnyuk), kde sugestívne a capella spieva pieseň sičských strelcov Červená kalina (Ой у лузi червона калина) - je to jedna z ich pochodových piesní a vznikla v roku 1914. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite