Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Režisér Andrej Tarkovskij – ruský filmový básnik

.martin Papšo .kultúra .kultúra

V týchto dňoch sa o Rusku a Rusoch nedočítate veľa pozitívneho. Ale nezaškodí ísť občas proti prúdu, najmä ak je na to dobrý dôvod. A tým dôvodom je jedno okrúhle jubileum: Dňa 4. apríla by sa dožil 90 rokov jeden z najväčších režisérov filmových dejín – Andrej Tarkovskij.

Režisér Andrej Tarkovskij – ruský filmový básnik MARY EVANS/MOSFILM/PANTHEON/ČTK Alexander Kajdanovskij a Nataša Abramova ako Stalker a jeho dcéra vo filme Andreja Tarkovského Stalker z roku 1979.

film má rôznych superhrdinov. Tí na súčasnom plátne sú najmä fyzicky zdatní, rýchli, silní či zábavní, a preto ich pozná celý svet. A potom je tu druhá skupina, zdatná metafyzicky, sú pomalí a nudní a preto ich pozná len pár zasvätencov, ale ich tvorivé schopnosti sú naozaj výnimočné. Andrej patril do tej druhej skupiny a programovo sa vymedzoval voči komercii. Navyše nekompromisne obhajoval svoje diela voči cenzorským zásahom komunistického režimu.

Sú aj také názory, že ten režim mu to síce komplikoval, ale zároveň vraj len vďaka prostrediu bez komerčného tlaku producentov mohol natočiť také filmy, aké natočil. K tomu len toľko, že všetci jeho obľúbení režiséri bez výnimky boli z toho druhého prostredia a posledné dva filmy natočil práve tam. A hoci je nesporné, že točiť nezávislé filmy bez kompromisov nie je v podmienkach slobodného trhu jednoduché, sám Tarkovskij veľmi dobre vedel, že svet nie je dokonalý a umelec nežije vo vzduchoprázdne. Ale nech to povie on sám:  „Umelec nikdy nepracuje za ideálnych podmienok. Ak by existovali, neexistovala by jeho práca, pretože umelec nežije vo vákuu. Nejaký druh tlaku musí byť vždy prítomný. Umelec existuje, pretože svet nie je perfektný. Umenie by bolo nepotrebné, ak by bol svet perfektný, pretože človek by nehľadal harmóniu, jednoducho by v nej žil“.

andrejovo detstvo

Andrej Tarkovskij sa narodil do umeleckej rodiny, jeho otec Arsenij bol významný básnik a hoci sa rodičia čoskoro rozviedli, ostal na oboch fixovaný, čo sa prejavilo aj v jeho neskoršej tvorbe. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite