Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oscary 2022: Bizarný večer, ktorý si všetci zapamätáme

.martin Horička .kultúra

Tohtoročné udeľovanie filmových Cien Akadémie sa do dejín nezapíše kvalitou ocenených snímok alebo sprievodného programu, ale kvôli jednej facke, ktorú vlepil na pódiu Will Smith komikovi Chrisovi Rockovi.

Oscary 2022: Bizarný večer, ktorý si všetci zapamätáme AP Photo/Chris Pizzello

„majú Oscary ešte vôbec zmysel?“ pýta sa každý rok čoraz viac ľudí. Udeľovanie Cien Akadémie, tých najprestížnejších a najznámejších filmových ocenení na svete, v poslednom čase stráca nielen svoju predošlú spoločenskú relevanciu, ale aj popularitu medzi divákmi. Tento ročník, s poradovým číslom 94, pozvoľný úpadok Oscarov nezvrátil – skôr naopak. Môžeme ho považovať za dokonalú ilustráciu toho, ako veľmi sa úroveň kedysi tak prestížnej filmovej ceremónie prepadla – od nudných a miestami až bolestivo trápnych vtipov až po facku moderátorovi na pódiu.

oscarová kríza

Ceny Akadémie si prechádzajú vnútornou krízou. Skutočnosť, že ich popularita postupne klesá, sa odráža na stále nižšej sledovanosti. Minulý ročník zaznamenala svoj najväčší prepad. Slávnostné udeľovanie cien si na televíznych obrazovkách naladilo historicky najmenšie množstvo Američanov. Príčin by sa našlo určite viacero. Niektoré sú celkom špecifické a bez širších, dlhodobejších súvislostí. Do tejto kategórie možno zaradiť najmä pandémiu, ktorá spôsobila, že do kín prišlo minimálne množstvo nových filmov a tie navyše videlo len minimálne množstvo divákov. Tento rok bol síce v mnohom odlišný, záujem ľudí o predávanie cien bol však po minulom ročníku druhý najnižší v zaznamenanej histórii.

„Ceny Akadémie už dlhšie obdobie strácajú svoju relevanciu aj divákov a ich budúcnosť sa preto nejaví v najlepšom svetle.“

Na predstaviteľov americkej Akadémie filmových umení a vied, v ktorej mene sa každoročne ceny odovzdávajú, sa navyše v posledných rokoch vzniesla vlna kritiky aj na ideologickej úrovni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite