Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kniha Podzemie: Aj opak neba má svoj pôvab

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Reč nie je o undergroundovej kultúre či disidentskom hnutí založenom v podzemí proti totalitnému režimu. Hoci ide „len” o podzemie v tom najobyčajnejšom geologickom zmysle, príde aj na zaujímavé presahy s myslením a ambíciami ľudí.

ľad dýcha a skala sa vlní

Smerom nahor je to už tradične poézia. O hviezdnatom nebi sa výborne píšu básne. Slnko (alebo aspoň odvrátená strana Mesiaca) poslúžia ako metafora. A kazatelia večného života síce na úvod upozorňujú, že nebo je len obrazom života s Bohom, ale v podvedomí poslucháčov sa to hmýri nebeskými trónmi a nekonečným pobytom nad oblakmi.

Podzemie vyvoláva strach. Tma sa spája s vládou zla a pod zemou je ríša hniloby, smrti a osamelosti.  Averzia voči podzemným svetom je prítomná aj v jazyku, je lepšie byť povznesený” ako skleslý”.

Kým za bezmračnej noci vidíme svetlo hviezdy vzdialenej bilióny kilometrov, pozrite sa dole a váš pohľad sa zastaví na pôde, ploche asfaltu, palci nohy.”

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite