Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týžda: Mimoriadna udalosť, vojna aj maxipes

.martin Papšo .kultúra .film

Chvíľu sme sa potešili z hokeja, ale návrat do reality môže byť ťažký. Hlavne po tom, ako sa stal Putin olympijským rekordérom. Toto boli už tretie hry, ktoré mu vyvolali nutkanie niekoho oslobodiť. Pokiaľ sa s realitou vyrovnávate ťažšie, vždy je možnosť úniku do sveta filmu.

Filmy týžda: Mimoriadna udalosť, vojna aj maxipes PRESSFOTO CINEMART Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench, Jude Hill a Lewis McAskie vo filme Kennetha Branagha Belfast, 2021.

tam možno zistíme, ako v prvom dnešnom filme, že aj na pozadí ťaživých udalostí môžu vznikať pekné spomienky na detstvo. Alebo naopak, že drámou môžu byť aj úplné maličkosti v motorovom vláčiku. A nakoniec uvidíme, čo sa môže stať, keď sa veľký červený pes vymkne spod kontroly.

film týždňa: Belfast

Posúvanie premiér kvôli pandémii spôsobilo, že po minulotýždňovej Smrti na Níle máme možnosť v rýchlom slede vidieť ďalší film od Kennetha Branagha. Tentoraz je to veľmi osobná záležitosť. Napísal a zrežíroval film z formatívnych rokov detstva, ktoré sa odohráva v takmer vojenských kulisách znepriateleného mesta v Severnom Írsku.

Buddy má 9 rokov a býva v Belfaste s mamou a starším bratom. Otec je preňho vzácny, pracuje mimo a domov príde len každý druhý víkend. Chlapec veľa času trávi so starými rodičmi. Idylku narušia náboženské konflikty, ktoré prerastú do pouličného násilia a musí nastúpiť armáda. Všeličo zdanlivo stabilné sa úplne zmenilo, ale radosť, smiech a prvotné očarenie filmom ostáva. Rodičia sú rozhodnutí odsťahovať sa, ale Buddy nechce odísť, pretože pre neho je doma to najlepšie miesto na svete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite