Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vinylový revival: Točiaca sa pohoda

.marian Jaslovský .kultúra .fenomén

V roku 2021 sa vinylové platne predávali najlepšie za posledných 30 rokov. Čo je vlastne takmer celé obdobie, v ktorom je s nami kompaktný disk a pritom sa zdalo, že práve CD pukajúci a šumiaci vinyl vytlačí na okraj záujmu, prípadne úplne pochová. Návrat vinylu pravdepodobne nikto nečakal.

Vinylový revival: Točiaca sa pohoda Pixabay

kompaktný disk v skutočnosti opustil scénu pred rokmi, zaliezol do políc a len zazeral, ako scénu dobývajú streamy, pri ktorých máte prístup k státisícom albumov.

Kompaktné disky prvýkrát v predajoch prekonali vinylovú platňu v roku 1988. Približne od roku 2007 však jej popularita začala opäť stúpať a momentálne je na vrchole. Minulý rok  prvýkrát predaj LP prevýšil predaj CD.

ohlušujúce digitálne ticho

Nedávno sa ma jeden známy spýtal, či je vinyl naozaj najkvalitnejší spôsob reprodukcie hudby. Popravde – nie je. Vinyl má obmedzené frekvenčné pásmo a určite nevie ísť do takých nízkych tónov ako digitál. Navyše platne šumia, pukajú, záznam „číta“ mechanická prenoska, čiže výsledok nie je referenčný. Ale mozog nie je spektrálny analyzér, ale orgán, v ktorom sa rodia emócie a väčšina ľudí vyhodnocuje ich zvuk ako príjemný. Pamätám si na článok v časopise Melodie, ktorý popisoval prvé reakcie respondentov na zvuk CD – išlo o vážnu hudbu. Jedného z nich priam ohlušilo „digitálne ticho“. Pritom každý priestor, v ktorom počúvame vážnu hudbu naživo, či je to už filharmónia alebo komorná sála, má svoj prirodzený šum, ktorý považujeme za prirodzený. Práve v priestoroch s dokonalým zvukovým tlmením sa necítime komfortne, skôr naopak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite