Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kniha o apoštolovi Pavlovi: Žid, svetoobčan a mysliteľ

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Pozornosť venovaná príbehu apoštola Pavla je pozornosťou venovanou autentickým zdrojom kresťanstva a jeho budúcnosti. Len vďaka návratu k pôvodným koreňom je možné do budúcnosti kresťanských cirkví hľadieť s dôverou. Bez tohto spojenia hrozí trápenie a krach.

v tomto čase na tomto mieste

Knižný portrét apoštola Pavla od popredného novozákonného teológa a oxfordského profesora (a anglikánskeho biskupa v Durhame) Nicholasa T. Wrighta je určený širšej verejnosti.

Tento druh literatúry nám stále chýba. Odborná fundovanosť, teologická dôslednosť a vernosť histórii nie je namyslenou vzburou proti viere. Poznanie dodáva kresťanskej viere ušľachtilú krásu, bez neho sa degraduje na zbožnú fantazmagóriu a konfesionálny egoizmus neschopný dialógu. Veľké veci si zasluhujú zodpovednú intelektuálnu námahu.

Dielo sv. Pavla je pre Wrighta celoživotnou témou. Priniesol do skúmania jedinečný pohľad založený na poznaní biblickej gréčtiny, novozákonnej teológie a historického judaizmu uprostred grécko-rímskej kultúry prvých storočí. Wrightovo dielo prekročilo hranice anglikánskej tradície. Pavol v Liste Galaťanom napísal, že „už niet Žida ani Gréka, niet otroka ani slobodného, muža a ženy, lebo vy všetci ste jeden v Kristovi Ježišovi”. Teraz pri čítaní knihy o Pavlovi platí, že v záujme poznania prapôvodných zdrojov kresťanskej viery niet katolíka, luterána, pravoslávneho či anglikána.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite