Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film Mníchov: Márna, ale ušľachtilá snaha (o mier)

.martin Horička .kultúra .film

Na prahu vojny je napínavý historický triler, ktorý zachytáva kľúčový okamih našich dejín. Škoda, že opäť „o nás bez nás“.

Film Mníchov: Márna, ale ušľachtilá snaha (o mier) PRESSFOTO FREDERIC BATIER/NETFLIX Jeremy Irons ako Neville Chamberlain a George MacKay ako Hugh Legat (vpravo) vo filme Mníchov: Na prahu vojny, 2021.

v čase stúpajúceho napätia na ukrajinsko-ruskej hranici prináša Netflix nový historický film, ktorý nám aktuálnym spôsobom približuje priebeh neslávne známej mníchovskej konferencie. Dohoda z Mníchova, ktorú 30. septembra 1938 podpísali s Hitlerom lídri Veľkej Británie a Francúzska, mala vojne na európskom kontinente zabrániť, jej efekt však bol opačný. 

Posilnila Nemecko v jeho expanzionistických chúťkach a stala sa významným míľnikom na ceste k druhej svetovej vojne. Politika appeasementu, pri ktorej západné veľmoci v záujme zachovania mieru ustupovali Tretej ríši, spôsobila, že Československo ostalo proti nacistickej hrozbe bezbranné a čoskoro aj rozparcelované medzi Nemeckom, Maďarskom a Poľskom.

dva svety, dvaja hrdinovia

Film Mníchov: Na prahu vojny rozoberá, čo viedlo k podpisu dohody a aké boli motívy britského premiéra Nevilla Chamberlaina, aby Hitlerovi v otázke Československa ustúpil. Ide o adaptáciu historického románu Roberta Harrisa z roku 2017. Realita sa preto vo filme prepletá s fikciou, aby sa vniesla do príbehu o medzištátnych rokovaniach potrebná dynamika. Funguje to však až od druhej polovice. Začiatok je pomalý, rozvláčny a miestami sa zadrháva. Až keď sa konečne presunieme z Londýna na konferenciu do Mníchova, kde sa zišli zástupcovia európskych veľmocí (a medzi nimi aj naši hrdinovia), dej zabehne do tých správnych koľají, aby nás priviezol priamo do napínavého finále.

Vo filme vystupujú dve hlavné postavy: tajomník britského premiéra Hugh Legat a nemecký diplomat Paul von Hartman. Obaja sú dávnymi priateľmi z Oxfordu, ktorých po rokoch spojí mníchovská konferencia. Ich cesty sa kedysi rozišli pre Hartmanove sympatie k nacistom. Tie však rýchlo vyprchali spoločne s nástupom totalitného a rasistického režimu, ktorý vylúčil zo spoločnosti jeho židovskú priateľku Lenyu. Zapojí sa preto do odboja a riskuje svoj život, aby pomohol zastaviť nacistov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite