Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

King Crimson: Kapela, ktorá nikdy neskĺzla do rutiny

.marian Jaslovský .kultúra .hudba

Dňa 8. decembra 2021 hrala skupina King Crimson v Tokiu. Kapelník Robert Fripp uviedol, že tento koncert je ich posledný.

King Crimson: Kapela, ktorá nikdy neskĺzla do rutiny FOTO KOH HASEBE/SHINKO MUSIC/GETTY IMAGES December 1981 Tokio, Japonsko: Členovia kapely King Crimson Tony Levin, Robert Fripp, Bill Bruford a Adrian Belew.

king Crimson je bezpochyby jednou z najvýznamnejších skupín (nielen) progresívneho rocku. Robert Fripp, gitarista a filozof KC svojho času povedal, že KC nie je skupina, ale „spôsob, ako robiť veci“. Formácia od svojho vzniku v roku 1969 pracovala v zaujímavom móde. Keď sa potenciál niektorej zostavy vyčerpal, Fripp ju jednoducho rozpustil a založil novú kapelu. Raz dokonca „rozmenil“ KC na trojčlenné zostavy a s každou nahral album. Jedno sa však nikdy nemenilo: spolu so svojimi kolegami, ktorých potenciál vedel naplno využiť, vždy prišli s ohromujúco inteligentnou, progresívnou muzikou.

„Budúci rok (2022, pozn. aut.) bude ťažké hrať turné kdekoľvek,“ vyjadril sa spevák a gitarista Jakko Jakcszyk pre UCR. „Všetky kapely, ktoré minulý alebo tento rok nešli na turné, budú hrať turné budúci rok, takže nie sú žiadne voľné miesta. Všetky sú už akosi obsadené. To znamená, že prvá dostupná šanca bude rok po tom (2023). Tony (Levin) a Robert (Fripp) budú mať 77 rokov. Nie som si istý, či by sa im chcelo byť celé hodiny v zájazdovom autobuse. Turné tak, ako ich robíme my, je únavné aj pre mladého muža, o to viac pre ľudí v našom veku.“ Uvidíme. Fripp už viackrát v histórii hovoril o konci kapely. Ale pravda, to bol mladší.

king Crimson I: Na dvore karmínového kráľa

Ten najväčší hit kapely – 21st Century Schizoid Man - vyšiel hneď na prvom albume. Je zaujímavé, že celý život prvej inkarnácie King Crimson sa vtesnal do posledného roku 60. rokov minulého storočia. Skupina prvýkrát skúšala 13. januára 1969, 10. októbra vydala svoj prelomový album In The Court of the Crimson King a 16. decembra odohrala svoj posledný koncert vo Fillmore West v Los Angeles. Spevákom a spoluzakladateľom bol Greg Lake, neskorší člen supertria Emerson, Lake a Palmer.

„Kurt Cobain totiž začiatkom 90. rokov vyhlásil, že album Red patril medzi tie, ktoré ho významne ovplyvnili. “

Začiatok 70. rokov bol v histórii legendy zaujímavý skôr pre ortodoxných fanúšikov. Ale už tu sa ukázalo, že v každom období vydala aktuálna zostava vždy tri štúdiové albumy (s výnimkou debutu). Ťažko povedať, či to bol zámer, ale je to naozaj tak. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite