Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Don’t Look Up: Všetci ste blbci!

.martin Papšo .kultúra .fenomén

Don’t Look Up (doslovne preložené Nepozeraj hore a v českom preklade uvádzané pod názvom K zemi hleď!) je nový film Netflixu, ktorý mal premiéru na Vianoce. Vo všeobecnosti je u nás vnímaný ako trefná spoločenská satira. Je to naozaj tak?

Don’t Look Up: Všetci ste blbci! PRESSFOTO NIKO TAVERNISE/NETFLIX Leonardo DiCaprio ako vedec Dr. Randall Mindy v americkej satirickej komédii Adama McKaya Don't Look Up, 2021.

dvaja astronómovia objavia obrovskú kométu, ktorá má o pol roka naraziť do Zeme a ukončiť na nej všetok život. Snažia sa varovať zodpovedných ľudí, ale zdá sa, že nikto neberie túto hrozbu vážne. Politici sledujú hlavne svoje percentá, médiá sledovanosť, boháči chcú ešte viac zbohatnúť a ľudia trávia čas blbosťami na sociálnych sieťach. Niektorí dokonca spochybňujú existenciu kométy. Zdá sa, že sa blíži neodvratný koniec.

S aktuálnou pandémiou by sa mohlo zdať, že tento film mieri aj na ňu, ale samotný autor (scenár, produkcia aj réžia) Adam McCay povedal, že je to najmä podobenstvo o klimatickej kríze, ktorá ho už dlho trápi. A tak sa rozhodol burcovať. Na pomoc si zavolal Leonarda DiCapria, ktorý sa roky (nie veľmi úspešne) venuje zeleným témam. A okrem neho ešte celú galaxiu hereckých hviezd (Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Timothée Chalamet...). A natočili síce vtipný, ale najmä agitačný film plný vlastnej frustrácie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite