Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Groove na dvoch tónoch: Jamajské basové linky osireli

.norman Šáro Abelovský .kultúra .kultúra

Do decembrových strát musíme, žiaľ, zaradiť aj úmrtie najslávnejšieho basgitaristu reggae, Robbieho Shakespeara, ktorý so svojím parťákom, bubeníkom Sly Dunbarom, tvoril kultovú rytmicko-producentskú úderku.

Groove na dvoch tónoch: Jamajské basové linky osireli DAVID CORIO/REDFERNS/GETTY IMAGES 18. jún 1982 Pilton, Veľká Británia: Robbie Shakespeare a jeho parťák Sly Dunbar prichádzajú hrať na festival Glastonbury ako Sly & Robbie.

ak pri rockovej hudbe platí, že basa tvrdí muziku, tak vo svete reggae basa prináša mäkký groove. Posadí vás do hojdacieho kresla s dobrým tropickým tiki drinkom, alebo rovno roztancuje. Basová linka je pre reggae alfa a bicie omega. Robbie Shakespeare, alebo, ako ho mnohí vo svojich statusoch na sociálnych sieťach volajú, Mr. Bassie, bol jej kráľom. Spolu so svojím bubeníckym parťákom Sly Dunbarom tvorili jadro nezabudnuteľnej kapely Taxi Gang, používali aj značku Sly & Robbie. Dá sa povedať, že slávnejšej rytmiky hádam na svete ani niet.

Taxi Records – label, ktorý založili v roku 1974 a pod ktorým spoločne vydávali nahrávky a fungovali nielen ako majitelia, ale aj ako štúdioví muzikanti a producenti, priniesol more groovov, ktoré sa stávali nielen okamžitými hitmi, ale  boli základmi pre nespočetné množstvo skladieb od ďalších interpretov, ktorí sa ním radi nechávali inšpirovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite