Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Luboš Andršt, gitarista našich soundtrackov života

.marian Jaslovský .kultúra .kultúra

V decembri zomrel český gitarista Luboš Andršt a asi nebudem preháňať, keď poviem, že túto stratu berie množstvo ľudí ako veľmi osobnú.

Zomrel Luboš Andršt, gitarista našich soundtrackov života FOTO IVAN PROKOP/ČTK 26. september 2018 Praha: Luboš Andršt oslávil svoju sedemdesiatku trojhodinovým vystúpením v Lucerna Music Bare. Sprevádzala ho česká muzikantská špička.

lipa – Andršt blues band boli pre nás, generáciu narodenú v 60. rokoch, ako Rolling Stones a B. B. King zároveň. Kapela, ktorá začala hrať v roku 1980 a ťahala to viac ako šesť rokov, dôkladne odfúkla z pódií normalizačný prach. Videl som ich viackrát a vždy to bol zážitok: pumpujúci bezpražcový basák Vladimír „Guma“ Kulhánek, turbosaxofonista a neskorší emigrant Jan Kubík (áno, ten, čo nahrával Bolo nás jedenásť Lasicu, Satinského a Filipa), uzemňujúca harmonika Ondřeja Konráda a hlavne gitara Luboša Andršta, ktorá dokázala burácať aj hladiť. Blues band mohol hrať aj za komunistov – veď blues bola hudba utláčaných černochov, ale my sme touto hudbou získavali energiu a pocit, že aj v tejto zamrežovanej krajine má niečo význam. Boli sme sotva plnoletí a toto bol určite dôležitý imprinting. Lebo blues je základ a máloktorá rocková či soulová alebo funková hudba z neho nevychádza. A, mimochodom, práve tu sa začala spolupráca Petra Lipu s Milanom Lasicom ako textárom.

Moja generácia vyrastala na, ako sa u nás hovorilo, džezrocku. Vo svete sa tomuto žánru vtedy aj dnes hovorí fusion a je to mix slobody džezu a nástojčivosti a energie progresívneho rocku. Luboš Andršt nemohol pri tejto muzikantskej výzve chýbať: Najprv, začiatkom 70. rokov, hral v legendárnom Jazz Q, potom si založil vlastnú skupinu Energit a učil nás vnímavosti. V roku nahral sólový album Capricornus, ktorý bol pre mnohých fundamentálny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite