Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Heinleinov Cudzinec v cudzej krajine: Sklamanie

.marián Jaslovský .kultúra .knižnica

Mám veľmi rád Dvere do leta a Mesiac je drsná milenka od Roberta A. Heinleina. Ale po desiatkach rokov som si vypočul Cudzinca v cudzej krajine, ktorý aktuálne vyšiel ako audiokniha v pôvodnej neskrátenej verzii a som presvedčený, že to nie je dobrý román.

Heinleinov Cudzinec v cudzej krajine: Sklamanie Robert A. Heinlein: Cizinec v cizí zemi. Vydavateľ: Walker & Wolf. Dĺžka: 26:01.

neprekáža mi Heinleinova nafúkanosť, ktorú vkladá do postavy Jubala Hershawa, jeho šovinizmus a sexizmus. Napokon, ide o román z roku 1961 a vtedy si možno naozaj ľudia bežne mysleli, že 9 z 10 znásilnení si žena tak nejako sama zaslúžila (naozaj, to zaznie). V každom prípade, Jubala som naozaj úprimne nemal rád. 

Neprekáža mi ani antisystémovosť. Na konci 50. rokov bola v USA aj celkom pochopiteľná. Heinlein, skrátka, politikov a štátnych zamestnancov nenávidí. Ťažko povedať, čo by si namiesto nich predstavoval, ale vláda je pre neho veľké fuj a každý politik je hrozný a chce len to najhoršie. 

Neprekáža mi ani Jubalovo/Heinleinovo mudrovanie o tom, čo je a čo nie je umenie (abstraktné umenie nie je umenie, ale blbosť vhodná nanajvýš na tapety, zdravím majiteľov obrazov Jacksona Pollocka a amerických maliarov 50. rokov) a samozrejme si tu neodpustil libertariánsku polievočku o tom, ako umenie, ktoré si na seba nevie zarobiť, nemá čo žiadať o dotácie. Zato on, ako spisovateľ treťotriednych hlúpostí, si ich, samozrejme, zaslúži, lebo ľudia to chcú. Prečo vlastne veľa dlhých minút káže o umení? Že by to bolo tak, že to tam chcel mať? Veď nemusí v každom románe povedať všetko!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite