Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Môžete to urobiť, bol Lasicov superlatív

.marián Jaslovský .kultúra .hudba

Album Bolo nás jedenásť je korunovačný klenot slovenskej hudby a mimoriadne sú aj nasledujúce albumy, ktoré vznikli v tíme trojice Lasica (texty) a Filip (hudba): S vetrom opreteky, My a Sťahovaví vtáci.

Môžete to urobiť, bol Lasicov superlatív Lasicovky. Vydavateľstvo Settour, 2021.

ak k tomu pridáme albumy a skladby s Petrom Lipom, Bratislava Hot Serenaders a ďalšími umelcami, človek by povedal, že všetky vhodné texty Milana Lasicu už boli zhudobnené.

Myslel si to aj Michal Kovalčík. Michal je prominentný štúdiový gitarista, producent a koncertný sideman rôznych známych osobností. Keď si šou ukradol covid, mal zrazu veľa voľného času – a, ako všetci hudobníci, možnosť požiadať o podporný grant na nejaký projekt. Náhodou sedel s kamarátom, bývalým novinárom a ctiteľom L+S Petrom Matuškom. Ten mu povedal, že má knihu Lasicových textov s názvom Bolo nás jedenásť a zopár z nich zaručene nebolo zhudobnených. A že nech sa ich skúsi ujať. 

To bol zásadný impulz a výzva. Kovalčík dôkladne zisťoval, či naozaj vybrané texty/básne neboli zhudobnené, na internete aj SOZA. S kolegom Marekom Mečiarom nahrali päť demo nahrávok a s tlčúcim srdcom zavolal Milanovi Lasicovi, čo na ne povie. 

„Stále sme mali na zreteli, aby sa hudba páčila pánovi Lasicovi,“ hovorí Michal Kovalčík, „a vieme, aký mal vkus. Keď schádzal dole do nášho štúdia, aby si vypočul demo nahrávky, povedal ,Páči sa mi to. Máte môj súhlas, môžete to urobiť‘. Potom som sa dozvedel, že to bol u neho najvyšší superlatív.“  Žiaľ, finálneho tvaru albumu, ktorý dostal názov Lasicovky, sa Milan Lasica nedožil.    

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite