Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fenomén reality show

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Sú obľúbené aj opovrhované. Jedni ich milujú, druhí nenávidia. Každý o nich hovorí, ale nie každý sa k ich sledovaniu verejne prizná. Sú to desiatky relácií, ktoré pozeráme potajme. V čom spočíva ich čaro, ktoré k obrazovkám priťahuje tisíce ľudí?

Fenomén reality show Netflix

Insiders, prvá španielska reality show z dielne Netflixu, uzrela svetlo sveta. V úlohe moderátorky sa prvýkrát ukázala čoraz populárnejšia herečka a speváčka Najwa Nimri. Diváci ju mohli vidieť v seriáloch La Casa de Papel (Papierový dom) a Vis a Vis

Súťažiaci si myslia, že sú v záverečnom kole kastingu do novej reality show. Opak je však pravdou. Už v nej sú. Od prvého dňa, keď vkročili do domu, v ktorom sa mali na natáčanie pripravovať. „Správame sa rovnako, keď nás natáčajú alebo sa správame inak, keď vieme, že nás nikto nevidí?“ pýta sa Najwa Nimri, moderátorka formátu, ktorý chce oživiť mágiu reality show.

Kde sa však vzal fenomén dnes populárnych reality show? Samotný žáner vznikol na začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia. Prvenstvo získala relácia The Real World (Skutočný svet). Spočiatku bola chválená za zobrazovanie problémov, ktoré trápili mladšiu generáciu, no neskôr jej vyčítali nezrelosť a nezodpovednosť účastníkov. 

tri základné piliere reality show

Po roku 2000 sa stali populárnymi Survivor (Kto prežije, Ostrov), Idols (SuperStar) a Big Brother. Survivor ponúkol divákom napätie, adrenalín a krásne scenérie exotických miest, napríklad Bornea, Filipín a Perlových ostrovov. Tam sa odohrávali boje o prežite súťažiacich rozdelených do kmeňov a hry o imunitu. Najslabší kmeň si na konci týždňa musel vybrať, ktorý hráč opustí ich rad. 

Súťaž Idols, v Československu známa ako SuperStar, u nás vysiela už ôsmu sériu. Medzi jej výhercami sú dnes celoslovensky známe mená ako Emma Drobná alebo Peter Cmorík. Možno to neviete, ale táto reality show priniesla kariérny úspech aj Kelly Clarcson a Adamovi Lambertovi, súčasnému spevákovi legendárnej kapely Queen. 

Z iného súdka je reality show Big Brother. Súťažiaci žijú v dome, v ktorom sú neustále natáčaní. Diváci na pravidelnej báze hlasujú o vypadnutí hráča. Tvorcovia sa inšpirovali Orwellovým dielom 1984, v ktorom vystupuje všemohúci vládca nazývaný Big Brother. 

slovenské reality show

Prvou reality show zo slovenskej produkcie bolo Dievča za milión. V relácii z roku 2004 bojovalo desať dievčat o post moderátorky v televízii JOJ. Od tohto momentu začali vznikať stále nové a nové relácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite