Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica Štefana Markuša: Boží či diablov blud?

.štefan Markuš .kultúra .kultúra

Kontroverzná kniha Richarda Dawkinsa Boží blud (2006) rozpútala vášnivú diskusiu, do ktorej sa zapojilo mnoho popredných vedcov aj teológov. S kritickou odpoveďou Dawkinsovi prišiel aj matematik David Berlinski. Jeho kniha Diabolský blud práve vyšla v týchto dňoch v slovenskom preklade (Porta libri, 2021)

Knižnica Štefana Markuša: Boží či diablov blud? ULF ANDERSEN/GETTY IMAGES David Berlinski je známym autorom kníh o matematike a filozofii, v týchto vedných odboroch aj prednáša.

tému o konflikte vedy a viery opäť otvorili koncom 20. storočia viacerí renomovaní vedci a rozdelili sa do dvoch táborov – delia ich teistické a ateistické presvedčenia. Oba tábory publikujú, zúčastňujú sa na verejných besedách, ich hlasy znejú v masmédiách. Výsledkom ich zápolenia sú, našťastie, veľmi zaujímavé knihy, ako napríklad: The Language of God(Jazyk Stvoriteľa) od Francisa Collinsa; Has Science Buried God? (Pochovala veda Boha?) a God and Stephen Hawkingod Johna C. Lennoxa; One World (Jeden svet) od Johna Polkinghorna; The God Delusion (Boží blud) od Richarda Dawkinsa; God: The Failed Hypothesis (Boh: Neúspešná hypotéza), The Story of God (Príbeh Boha) od Roberta Winstona; God, A Biography (Životopis Boha) od Jacka Milesa; The Grand Design (Veľkolepý plán) od Stephena Hawkinga a Leonarda Molodinowa.

David Berlinski: Diabolský blud. Porta libri, 2021

K spomenutým titulom pribudlo v roku 2009 dielo amerického matematika Davida Berlinského, Diabolský blud: Ateizmus a vedecké domýšľavosti (The Devil’s Delusion: Atheism and its Scientific Pretensions). Všetky uvedené knihy sa stali bestsellermi – rozumom obdarené ľudstvo je chtivé počuť názory vedcov o svojej existencii. Vedecké poznatky produkované veriacimi či neveriacimi špecialistami však zatiaľ neodpovedali na základné ontologické otázky reality sveta. Prečo existujeme? Aký je zmysel života? Prečo skôr niečo je ako nie je? 

Tieto otázky bytostne súvisia s existenciou Boha – Stvoriteľa. Debata o vzniku vesmíru pokračuje – ukazuje veda na cestu od Boha alebo k Bohu? Alebo je v podobných otázkach neutrálna? Molekulárny biológ Richard Dawkins, výrazný hlas tzv. „nových ateistov“, volá k „obnove uvedomelosti“ občanov našej planéty a šíri evanjelium ateizmu ako jedinej akceptovateľnej komodity na súčasnom trhu myšlienok. Geniálny astrofyzik Stephen Hawking s Leonardom Molodinowom presviedčajú, že fyzika nenechala pre Boha nijaké miesto. Tvrdia, že jedine zákony fyziky sú schopné vysvetliť našu existenciu. Aj „filozofia je mŕtva“ a stratila svoje opodstatnenie, lebo jej miesto v epistemológii prevzali prírodné vedy.

Aká je povaha reality? Potrebuje vesmír Stvoriteľa? Hawking je presvedčený, že prvotná príčina existencie čohokoľvek nemá osobný charakter, „pretože existuje gravitačný zákon a vesmír sa môže a bude kreovať sám zo seba. Spontánne stvorenie je príčinou toho, že existuje skôr niečo ako nič, prečo existuje vesmír a prečo existujeme my. Nie je nutné oslavovať Boha, že uviedol vesmír do chodu.“ Prírodné zákony obsahujú v sebe samom tvorivú silu, tvrdí nedávno zosnulý génius-ateista. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite