Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo ste možno o Mekym nevedeli

.marián Jaslovský .kultúra .osobnosť

Miroslav Žbirka zomrel a všetko už povedali moji kolegovia, fanúšikovia, skrátka ľudia, ktorí ho mali radi. A mám pocit, že ho mali radi všetci, aspoň si neviem predstaviť, že by ho niekto neľúbil.

Čo ste možno o Mekym nevedeli PETER ŽUPNÍK Meky Žbirka pózuje k svojmu dvanástemu radovému albumu Empatia, ktorý vyšiel v roku 2009. Snímka vznikla pri obci Jevany za Prahou.

miroslav Žbirka bol človek, na ktorom by si bulvár nezamaškrtil. Bez škandálov, slušný, obyčajný chalan. Ale počas tých mojich publicistických desaťročí sa nahromadilo zopár vecí, ktoré vás možno zaujmú. Všetky pochádzajú z mojich textov – rozhovorov a kníh.

meky a Collegium Musicum

Kamil Peteraj spomína, že keď nahrávali album Konvergencie, boli práve Varga s Hammelom povadení a Varga nechcel ani za svet, aby skladby na dvojalbume spieval Hammel. „Hľadali sa aj náhrady, skúšal to napríklad Meky Žbirka. Vtedy bol však zahľadený okrem Beatles aj do Bee Gees s tými ich falzetmi a vibrátami, takže si nesadli. Skúsili sme to s Griglákom, ale ten nadlaďoval, jednu pesničku sme tam nechali (tvoj sneh na okne mám, pozn. aut.). Potom chcel spievať Frešo, to sa nám nepáčilo, ale nakoniec jeho vokál zostal v skladbe Otvorí sa zimná brána. Potom sme to dokonca skúšali ja a Varga, ale to už bolo úplné zúfalstvo.

meky a Dežo Ursiny

Na svojej platni K.O. (1991) nahral Žbirka Ursinyho skladbu Let‘s Make a Summer. Jeho cover verzia je o to vzácnejšia, že Meky si takmer vždy na platniach vystačil iba so svojím materiálom. „U Deža je cenný jasný rukopis a to, čomu Česi hovoria nepodbízivost. Niektoré pesničky môže mať človek rád v dobe ich vzniku a až neskôr si uvedomí, že sú klasikou. To je aj prípad Let’s Make a Summer. Pre mňa je symbolom šesťdesiatych rokov a zároveň nadčasovou záležitosťou. Keď sme ju nahrávali, iba som si potvrdil, že to vôbec nie je banálna pieseň, že už vo svojich začiatkoch Dežo skladal veľmi zaujímavé veci – dvojhlas znie melodicky a zároveň trochu disonantne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite