Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Víno, knihy, slnko, muzika!

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra

Na slovenskej hudobnej scéne stretnete veľa inšpiratívnych ľudí, aj kapiel. Medzi tie, ktoré sú programovo pozitívne, patrí určite Polemic. Na hudobnej scéne sú od roku 1988, ich zostava je už šestnásť rokov nezmenená. Trubkár a spevák Peter Opet Petko z tejto kapely však patrí medzi najúspešnejších spisovateľov pre deti a mládež a je veľkým fanúšikom vína.

Víno, knihy, slnko, muzika! Boris Németh Peter Opet Petko: Víno je nápoj, ktorý sa zrodil zo svitu slnka, práce rúk a vkladu prírody. Víno je nápoj, ktorý spája ľudí bez ohľadu na sociálne postavenie.

korona v prvej a druhej vlne zhatila plány všetkým. Najviac na frak dostali umelci, herci a muzikanti, ktorí si na seba zarábajú živými vystúpeniami. Aj chalani  z Polemicu zostali najskôr zaskočení, no keďže sú vyslancami slnečnej muziky, zmobilizovali sa a vzájomne sa podporovali. Priestor, v ktorom skúšajú, premenil trubkár Peter Opet Petko na vinárske podcastové štúdio. Na tomto projekte participuje päť členov Polemicu. Hudobné štúdio v bratislavskej Rači premenili na filmárske štúdio. Tak si môžete zájsť Na dúšok s Petkom, aj keď ste abstinenti, alebo ste boli „iba“ konzumentmi vína. O víne so svojimi hosťami dokáže Petko rozprávať tak pútavo, že máte pocit, akoby debatoval o výstupe na najvyššie hory sveta. Víno je kultúra, radosť a dobrodružstvo, a to ho nemusíte ani piť. Petko má vzácny dar – vnášať dobrú náladu a pohodu všade, kam vkročí.

„Klamal by som, ak by som povedal, že nás korona nezasiahla. Boli sme práve uprostred turné s kapelou Medial Banana. Mali sme za sebou štvrtý koncert, keď sa všetko zavrelo. Turné sme dohrali, no niekoľkokrát sa koncerty presúvali. Na niektoré sme potom čakali rok a pol. Boli sme zvyknutí hrávať veľmi intenzívne. Sme profesionálna kapela, kapela nás živí. Bez koncertov sme padli dolu. Je nás desať. Osem na pódiu a dvaja, ktorí makajú okolo.“ Petko hráva v Polemicu už 27 rokov, od roku 1994, za ten čas čelil viacerým výzvam. „Polemic je srdcovka všetkých, ktorí v ňom pôsobia. Tí, ktorí sú s nami najkratšie, sú tu šestnásť rokov. Životy si zariaďujeme podľa toho, kde a kedy hráme. Kapela je priorita. Podľa koncertov si plánujeme aj dovolenky. Najprv sme do kapely iba vrážali. Čas a peniaze. Potom sa to zlomilo, začali nás hrávať rádiá, stali sme sa ťahákmi festivalov. To prinieslo zaslúžené ovocie.“ Keď prišli prvé obmedzenia, chalani mesiac a pol čakali, čo bude. Potom sa zhodli, že nemôžu upadať na duchu. Ale nebolo to jednoduché a nebolo to hneď. „Ja som dva mesiace nevedel nič robiť. Viete, ako zaznievalo, že nie sú koncerty a kapely môžu byť v skúšobni a skladať nové pesničky. Tak presne toto sa na začiatku korony nedialo. A ani sa to nedalo. Začalo to až postupne. Keď sa dalo cestovať, začali sme spolu skúšať, urobili sme aj nejaké nové piesne, a začali sme aj s podcastom o víne,“ hovorí Petko. Dnes kapela verí, že po tretej vlne sa už všetko rozbehne naplno. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite