Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Záchranca archanjela

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra

Veža je fenomén. V zmysle metaforickom, architektonickom i strategickom. V staršom období to boli práve veže, ktoré mestám dávali podobu. Veže boli orientačnými bodmi. Veže chrámov spájali zem s nebom. Ukazovali cesty pútnikom, obyvateľom i zlodejom, ktorí sa zakrádali popri temných múroch. Veže domov boli bezpečnými miestami.

Záchranca archanjela BORIS NÉMETH Michalská veža obohnaná lešením a záchytnou sieťou 20. októbra 2021. Rekonštrukcia má byť ukončená v januári 2023.

veža so svojím falickým tvarom môže byť aj symbolom plodnosti. Rovnako  symbolom víťazstva. Básnik napísal, že oblaky si špárajú v nose kostolnými vežami. Veža, konkrétne tá babylonská, sa stala synonymom pokorenia pyšného človeka, ktorý chcel Bohu ukázať, že práve on, človek, je centrom vesmíru a všetko má vo svojej moci. Nemá. Zmätenie jazykov je už len metaforou. Hovorí o tom, čo sa stane, keď sa zrazia egá a ambície so sebectvom. Spoločný cieľ zaniká v prachu. Veža je rozprávkovou kulisou. Zlá čarodejnica väzní Zlatovlásku. Naoko ju chráni pred zlom sveta, no zároveň ju má vo svojej moci. Lenže Zlatovláska dozrieva. Jej volanie zmámi princa. Obaja sa vo víre nevinnosti vrhnú do náručia lásky. Vystavujú nebezpečenstvu seba i svoju lásku. Za vniknutie do veže sa platí. Únik z veže, ak je väzením,  je nemožný. Šípková Ruženka napĺňa kliatbu sudičiek. To, čo ju uspí na dlhý čas, sa nachádzalo vo veži. Bola to hrozba vytesnená do podvedomia, ktorá explodovala pri jemnou dotyku s ostrím reality. Pieseň piesní obsahuje verše: „Tvoj krk je sťa veža zo slonovej kosti“. V modlitbách a náboženských piesňach sa Panna Mária označuje za Vežu Dávidovu. Rovnako ako celá cirkev sa vypína do nebies. Zborená veža symbolizuje prehru, pohromu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite