Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Duna, Halloween aj Srebrenica

.martin Papšo .kultúra .film

Ak si chcete užiť trochu toho násilia a nestihli ste ísť na Slovan do Trnavy, môžete si to vynahradiť v kine. Aktuálne novinky sú na to ideálne. Len namiesto pyrotechniky musia stačiť špeciálne efekty.

Filmy týždňa: Duna, Halloween aj Srebrenica WARNER BROS PICTURES/AP/SITA Timothee Chalamet a Rebecca Ferguson v scéne z filmu Duna.

na úvod si predstavíme piesočnú kultovku z ďalekej fiktívnej planéty vo vzdialenej budúcnosti. Pripomenieme si aj udalosti z blízkej reálnej krajiny v nedávnej minulosti. Ale naozajstný nárez zabezpečí až halloweenska noc so strašiakom v maske. Tentoraz odignorujeme hneď dve novinky. Absurdné, obrazovo silné historické cvičenie v čítaní symbolov – Zelený rytier. A animák, až príliš podobný Veľkej šestke – Ron má chybu.

film týždňa: Duna

„Duní Dunaj,“ tak sa začína jeden z veršov klasického diela motivačnej poézie Mor ho! To je  jasný dôkaz, že kultový román Franka Herberta má zrejme slovenské koren(i)e. Epické sci-fi príbehy si z povahy veci vyžadujú veľké investície a prípadné umelecké ambície sa ľahko môžu stať obeťou tvorivých kompromisov. Aktuálne spracovanie preto ťažko mohlo nájsť vhodnejšieho tvorcu, ako je Denis Villeneuve (azda s výnimkou Nolana). Ani jeho diváckejšie diela nestrácajú nič z inteligencie a pôsobivosti.

Dobrodružný príbeh o púštnej planéte Arrakis a jej vzácnom korení sú v jeho podaní dospelým filmom s poctivým rozprávaním. Nie je to žiadna dynamická zábava plná efektov. Namiesto toho dostávame trochu politiky či alegórie na náboženstvá, interpretáciám sa medze nekladú. Je to odvážny pokus, ktorý divákom nejde veľmi naproti. Rozprávanie má pomalšie tempo, ktorého súčasťou je postupné vysvetľovanie a budovanie charakterov. Informácií na spracovanie a pochopenie je totiž pomerne dosť, a to sa niektoré veci z knihy do filmu nezmestili. Aj s napätím a akciou sa šetrí. Napriek tomu je divák dostatočne zaujatý príbehom a veľmi tomu pomáhajú hviezdne herecké výkony či vizuálne spracovanie a zrejme aj výrazná autorská sloboda. To je v prípade takého drahého filmu takmer nepredstaviteľné a jediné rozumné vysvetlenie je, že Denis okrem talentu oplýva aj istou schopnosťou hlavného hrdinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite