Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O otcoch (z väznice) a ich dcérach

.danka Sláviková .kultúra

V časoch, kedy kiná konečne ponúkajú dlho odkladané premiéry európskych alebo amerických veľkofilmov v podobe Bebjakovej Správy či posledného Bonda s Danielom Craigom, netreba zabúdať ani na príliv mladého filmu zo susedných krajín, ktorý síce prišiel do slovenských kín v čase veľkej konkurencie, ale aj s veľkými témami a sviežim pohľadom novej generácie.

O otcoch (z väznice) a ich dcérach ČSFD/MILÝ TATI

otcovia a dcéry. Téma, ktorá zarezonovala v rovnakom čase naprieč dvoma filmami dvoch mladých režisérok, ktoré sa v slovenských kinách premietajú spolu – krátkometrážny predfilm Milý Tati od Diany Cam Van Nguyen a maďarsko-slovenský koprodukčný debut Iná svorka od Hajni Kis. Materinské puto je niečo, čo zvykneme stavať na prvé miesto. Obe autorky sú mladé ženy, ktoré rôznym spôsobom komunikujú to isté, niečo, čo je ešte stále menej preskúmaným územím. Rozpad rodiny, napriek ktorému nedokáže vymiznúť niečo tak silné, ako je puto medzi otcami a ich dcérami. 

Hajni Kis vo svojom debutovom filme vychádza z vlastnej skúsenosti, keď jej počas detstva zmizol na istý čas zo života otec. Do hlavných postáv problémového otca a malého dievčaťa obsadila autentických nehercov, ktorí za kolegami z brandže absolútne nezaostávajú. Pôsobia naturálne, hrajú absolútne prirodzene a budia tak dojem hraného dokumentu, vzbudzujú v nás alarmujúcu otázku, ako sa Hajni Kis podarilo presvedčiť tohto potetovaného, vyholeného, vysokého muža hrať vo filme, a ešte tak autentickým spôsobom? Ako sa jej podarilo tak presne pracovať s detskou neherečkou, ktorá pôsobí ako ostrieľaná profesionálka? Možno práve takéto absolútne typové obsadenie postáv tvorí chémiu a puto, ktoré sú autentické a nespochybniteľné. Postavy sú zrastené s prostredím, divák nemá možnosť o nich zapochybovať. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite