Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rewind: The Velvet Underground, Sam Fender a The Goon Sax

.peter Bálik .róbert Pospiš .kultúra

Súčasná alternatívna scéna vzdala hold debutovému albumu The Velvet Underground, pesničkársky objav Sam Fender valcuje britskú hitparádu a austrálski The Goon Sax nahrali album, na ktorom hudobne dozreli.

Rewind: The Velvet Underground, Sam Fender a The Goon Sax

i’ll Be Your Mirror: A Tribute to The Velvet to The Underground and Nico 

Keď v roku 1967 vyšiel debutový album Velvet Underground, ledva sa dostal do americkej Top 200. Pesničkám Lou Reeda, excentrickým zvukom Johna Calea a chladnému spevu Nico doba vôbec nepriala. Medzičasom sa z albumu s obalom s nesmrteľným banánom z dielne Andyho Warhola, ktorý je na nahrávke podpísaný aj ako producent, stala kultová rarita, ku ktorej sa každým rokom hlásili nové generácie priaznivcov. Hovorilo sa, že kto ho počul, založil hudobnú skupinu. Dopad na popmusic mal nakoniec taký veľký, že dnes ho možno označiť za klasiku. Preto sa dostávame aj k najnovšej pocte súčasných alternatívnych umelcov, ktorí sa mu rozhodli vzdať poctu tak, že ho hrajú a spievajú od a po zet. Album otvára Michael Stipe s pesničkou Sunday Morning, ktorá je oproti originálu lenivejšia, ale veľmi pôsobivá. Na ňu nadväzuje Matt Berringer z The National s I’m Waiting For The Man. Niektoré covery sú doslova uletené – St. Vincent roztrhala All Tomorrow’s Parties úplne na franforce, Bobby Gilespie a Thurstonom Mooreom sa v pesničke Heroin skôr držia originálu, no posúvajú ho smerom k svojej exentrickejšej tvorbe. Courtney Barnett prevzala I’ll Be Your Mirror spôsobom, že znie ako demo z obývačky. A záver Prodigal Son je samozrejme čistý masaker – takto to dopadne, keď sa spojí Iggy Pop a gitarista Matt Sweeney. Kompilácia je dielom producenta Hala Willnera, ktorý bohužiaľ pred rokom zomrel na koronavírus. Bolo to jeho vôbec posledné dielo. I’ll Be Your Mirror je tak nielen poctou tejto výnimočnej skupine, ale aj tomuto výnimočnému človeku, ktorý v minulosti pripravil množstvo úžasných kompilácií a filmových produkcií. Táto kompilácia je dôvodom, ako si v duchu oživiť melódie, ktoré dnes máme zapísané vo svojom DNA. Niektoré covery sú lepšie, iné horšie, no výsledok je určite zaujímavou a vydarenou výzvou ako sa popasovať s týmto bohatstvo. A keď vás to nebude baviť, môžete si pustiť originál. Ten je úžasný stále. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite