Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nálady, farby a pocity Erika Truffaza

.marián Jaslovský .kultúra

Živý a životaschopný francúzsky džez priniesol svetu nemálo excelentných hudobníkov a Francúzsko bolo živnou pôdou na rôzne zaujímavé smery (gipsy džez, džezová husľová škola). V 90. rokoch dal svetu Erika Truffaza.

Nálady, farby a pocity Erika Truffaza Erik Truffaz Quartet, Ateliér Babylon, 10. 10. 2021

truffaza vyniesla v 90. rokoch na výslnie vlna európskeho acid jazzu (nu jazzu), teda pulzujúcej hudby spájajúcej soul, jazz, hip hop, drum and bass a elektroniku, ktorú si privlastnili mladí ľudia – poslucháči aj tvorcovia - a vyrojili sa vydavateľstvá a mená. Truffaz, pre ktorého bol najväčšou životnou inšpiráciou Miles Davis, na to šiel inak ako väčšina jeho kolegov. S kapelou nepoužíval elektroniku v zmysle prednatočených podkladov alebo v počítači naklikaných „spodkov“. S pomocou echa, efektov (wah wah pedál) a v živom čase vytváraných sľučiek upravoval zvuk živých nástrojov – hlavne trúbky a elektrického klavíra Fender Rhodes. Ich hudba bola vždy postavená na veľmi muzikálnom rozohrávaní emócií od rockových alebo hardfunkových riffov až po krehké impresionistické nálady. Truffaz a jeho band si nepotrpeli na ohromujúce témy a aranžérske zlomy, z ktorých padá sánka, ale bohato to vynahrádzali pocitom, farbami, atmosférami. Napokon, impresionizmus sa zrodil vo Francúzsku. 

Narodil sa v roku 1960 vo Švajčiarsku na vidieku a prvý hudobný vplyv bola podľa jeho spomienok miestna dychovka, lesk a vôňa mosadze, odrazy obrazov v obrovskej tube. Vtedy sa dostal k svojej prvej trúbke, ale už ako jedenásťročný sa zamiloval do Deep Purple a začal to skúšať s gitarou. Potom však objavil Kind Of Blues od Milesa Davisa a trúbka mu začala dávať zmysel. Rockový čertík sa však v jeho hlave zahniezdil a už ako trinásťročný sa vybavil skreslovačom a wah wah pedálom. V osemnástich už hral so ženevským AMR Big Bandom a prekopával sa hlbšie do hudby aj kultúrnneho backgroundu vôbec: Ornette Coleman, Don Cherry, Woody Allen, Steinbeck, Dostojevskij, Tolstoj, parížsky kvas. V dvadsiatke už hrál to, čo odvtedy stále: fusion. 

 Erik Truffaz Quartet, Ateliér Babylon, 10. 10. 2021

Erik Truffaz Quartet, Ateliér Babylon, 10. 10. 2021

Erik Truffaz so svojim kvartetom hral v Bratislave v roku 2003 a vtedy to bola veľmi aktuálna hviezda. Odvtedy vydal 12 albumov (dokopy ich má na konte impozantných 22) a dňa 10. októbra prišiel do Ateliéru Babylon ako legenda, s aktuálnym albumom Lune Rouge. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite